Jump to content

A köszvény tünetei és kezelése

2015. 04. 02. 17:10

Anyagcserezavar miatt alakul ki. A betegség lényege, hogy a vér megnövekedett húgysavtartalma miatt nátrium-urát kristályok rakódnak le a különböző szövetekben, kiváltképp az ízületekben, azért, mert vesék képtelenek megfelelő mennyiséget eltávolítani a vizelettel.

Mi okozhatja?

Előfordul az enzimműködés bizonyos örökletes zavarai esetén, illetve például a vér daganatos betegségeiben. Egyes vesebetegségek és gyógyszerek szintén elősegíthetik a megjelenését. Főként középkorú férfiak és a változás kora utáni nők betegsége. Hazánkban igen ritka. Kialakulása köszönhető az öröklésnek, a helytelen életmódnak, a fehérjében gazdag étkezésnek, és az alkoholfogyasztásnak (főként sör, és bor) is. Okozhatja az öregujj-lábközépcsont túlzott igénybevétele, a sok járás, a cipő nyomása, és a kiterjedt visszértágulat, a túlzott szellemi munka, a nagyfokú izgalom is. A hús és a belsőségek túlzott fogyasztása hajlamosít a megbetegedésre

Hogyan jelentkezik?

A nagylábujjon keletkező gyulladás a leggyakoribb, de előfordul egyéb ízületekben is.

Vizsgálata

A köszvényt az orvos az ízületek vizsgálatával és a vér laborvizsgálati eredmények alapján, a magas húgysav-szintből tudja megállapítani. Az ízületi folyadékból vett mintában kialakult tű alakú urátkristályok mikroszkópos kimutatása teszi biztosan egyértelművé a diagnózist.

Kezelése

Cél a fájdalomcsökkentés, és a gyulladás megfékezése. Hagyományos gyógyszere a kolchicin, illetve a nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereket, például ibuprofen, indomethacin, vagy kortikoszterid, például prednisolon. Az akut köszvényes roham nagy fájdalommal jár, ezért fájdalomcsillapítókra is szükség van, de az aszpirin kerülendő, mivel növeli a húgysavszintet.

A betegség visszatérését is meg kell akadályozni elegendő folyadékfogasztással, vitaminban gazdag, energiaszegény ételek bevitelével, az alkohol kerülésével, és kevés fehérjedús étel fogyasztásával. Ha a beteg túlsúlyos, csökkenteni kell a testsúlyt. Akut köszvényes rohamban javasolt a mozgás csökkentése, és az ágynyugalom.

(Forrás: www.arthritis.org, Fotó:www.regenestemasia.com)