Jump to content

Bipoláris zavar 2.rész

2015. 04. 04. 09:43

A bipoláris zavar, avagy a mániás depresszió pszichiátriai kórkép. A betegség elnevezése utal a mánia (vagy hipománia, vagy kevert fázis) és a klinikai depresszió (depressziós, vagy egykedvű/levert hangulat) hosszabb időtartamon keresztüli váltakozásaira.

A depressziós diagnózis felállításához az alábbi tünetek közül legalább öt, legalább két héten keresztüli fennállása szükséges:

  • A nap legnagyobb részében levert hangulat, majdnem minden nap
  • Az örömérzet jelentős csökkenése
  • Jelentős súlygyarapodás, vagy csökkenés
  • Álmatlanság vagy aluszékonyság
  • Pszichomotoros nyugtalanság vagy levertség
  • Fáradtság vagy csökkent energiaszint
  • Feleslegesség- vagy ok nélküli bűntudatérzés
  • Koncentrációs, gondolkodási képességek csökkenése
  • Halállal, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, öngyilkossági kísérletek

A bipoláris zavar egyes fázisai csupán pillanatnyi stádiumok, melyek között folyamatosan változik a beteg kedélyállapota.

Hipománia

A hipománia a mánia egy kevésbé súlyos, pszichózis nélküli fajtája. Minden mániás tünet jelen van ugyan, de csak kis mértékben. A hipomániás emberek energikus, euforikus személyek, túláradó ötletekkel, magabiztosak és karizmatikusak. Képesek az összefüggő, logikus gondolkodásra, így megállják a helyüket a mindennapi életben.

A pszichózis tünetei a hallucinációk, és a delúziók. Üldözési mánia érzete is kialakulhat. Erőteljes és szokatlan vallásos hit szintén jelen lehet. A delúziók a hangulattól függhetnek, de lehetnek attól függetlenek is.

Kevert fázis

Egy olyan állapot, ahol a mánia és a klinikai depresszió tünetei egyaránt jelen vannak. A legkevésbé stabil fázis. Egy hosszabban tartó kevert fázisban a beteg érzelmi fájdalma egy pont után fizikai fájdalommá válik, mely sok beteget öncsonkításra késztet. Az öngyilkossági arány a kevert fázisban a legnagyobb.

A diagnózis kritériumai

Az állandó fluktuáció a mániás depresszió alapvető természete. Az erőnlét, a hangulat, a gondolkodás, az alvás és az aktivitás mind a folyamatosan változó biológiai jegyek között van. A betegségnek altípusai a bipoláris I. (egy vagy több mániás vagy kevert epizód állt fenn), bipoláris II. (egy vagy több hipomániás epizód és egy vagy több súlyos depressziós epizód állt fenn), ciklotímia (nagyon enyhe bipoláris zavar).

A mániás depresszió lefolyása

A hangulatingadozások fázisainak gyakorisága szerint megkülönböztetünk normál vagy klasszikus-(évente négy hangulatingadozás), rapid- (évente több mint négy hangulatingadozás), ultra rapid- (havonta több hangulatingadozás) és ultra rapid ultradián (egy napon belül váltakoznak a fázisok) ciklusú lefolyást.

A bipoláris zavarról szóló cikksorozatunk következő, befejező részében a kezelési lehetőségekről esik majd szó.

(Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Bipolar_disorder/ Fotó:anxietydepressionandbipolar.com)