Jump to content

A szürke hályog

2015. 04. 14. 09:00

A szürke hályog a szemlencse maradandó elhomályosulását jelenti. Általában 50 éves kor felett jelentkezik, de bármely életkorban kialakulhat. Miért alakul ki, hogyan gyógyítható? Cikkünkben erre keressük a választ.

Kialakulását az örökletes hajlam mellett elősegítheti a cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség, elhízás, dohányzás és alkoholfogyasztás, fényterhelés, ionizáló sugárzás, korábbi szemsérülés, gyulladás, szemműtét, valamint hormonkezelés.

Hogyan veszik észre az érintettek, hogy baj van? Először úgy, hogy homályosnak látják a világot. Úgy, mintha egy piszkos ablakon keresztül néznék azt. Ami régen éles volt, most már fakó, a színek is szürkébbek. Szürkületben rosszabbul látnak, erősebb dioptriára van szükség, de kettős látás, és káprázás is kialakulhat. Ha jelentkeznek a fenti tünetek, érdemes elmenni szemorvoshoz, mivel a probléma nem feltétlenül szürkehályog lesz, hanem egy másik szembetegség.

Szürkehályogom van. Hogyan gyógyulhatok meg?

Az egyetlen megoldás a műtét. E nélkül a látás egyre csak romlik, s akár vakság is kialakulhat. Más szembetegség híján akkor kell eltávolítani az elszürkült szemlencsét, amikor a látás minősége annyira rossz, hogy akadályozza a beteget mindennapi tevékenységeiben.

(Forrás: Richterapia magazin /Fotó:cataract-doctor.com)