Jump to content

Időskori makula degeneráció

2015. 04. 15. 15:38

Az időskori makula degeneráció során a retina centrális látásért felelős kis területe, a sárgafolt károsodik. Sajnos igen gyakran okoz végleges látáskárosodást. Hazánkban legalább százezerre tehető a betegek száma. Általában 50 éves kor felett jelentkezik.

A sárgafolt teszi lehetővé a legfinomabb, legélesebb, részletes központi látást. A degeneráció megrongálja a retina éleslátásért felelős részét, így a tárgyak apró részleteit csak nagyon rosszul látjuk, ám a perifériás látást nem befolyásolja. Nem okoz teljes vakságot, a tájékozódóképességét a beteg mindvégig megőrzi, és általában képes gondoskodni magáról.

Miért alakul ki? Ahogy telnek az életévek, a szemben folyamatosan csökken a lutein és a zeaxantin koncentrációja. Igaz, hogy örökletes tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában, de a dohányzás is nagy kockázatot jelent.

Tünetek:

A száraz típusú degeneráció esetében a látásromlás folyamata lassú, általában éveket vesz igénybe.

  • Először a nézés irányában megjelenik egy homályos folt,
  • később a látott kép töredezetté, torzulttá válik,
  • végül látáscsökkenés alakul ki.

A makula degeneráció nedves típusa esetén új erek jelenhetnek meg a sárgafolt területén.

A tünetek megegyeznek a száraz típuséval, de lefolyása gyorsabb, akár néhány nap alatt kialakulhat a súlyos látásromlás.

Megelőzése

Sajnos még nincs olyan módszer, amellyel biztosan meg lehetne előzni a kialakulását. Intenzív kutatások folynak a lehetőségek felderítésére.

Kezelése

Nagyon fontos a diagnózis mielőbbi felállítása, ezért 50 év felett különösen fontos a szem minél gyakoribb, szakorvos általi vizsgálata.

A makula degeneráció okozta súlyos látásromlás csökkenthető antioxidánsok és nyomelemek (C-vitamin, E-vitamin, bétakarotin, cink és réz) kombinációjával bizonyítottan csökkenthető. Hangsúlyozzák a lutein és a zeaxantin védőszerepét is. Ám ha dohányos vagy, ne szedj béta-karotint, mert növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

(Forrás: Richterápia / Fotó:teszt.ambulanciak.hu)