Jump to content

Beszéljünk a koleszterinről!

2015. 04. 18. 20:30

A máj által termelt koleszterinre szüksége van a szervezetünknek, pl. hormon szintézisekhez, de mivel a táplálékkal is viszünk be koleszterint, esetleges túlzott jelenléte betegségekre hajlamosíthat.

A felesleges koleszterin az érfalakon megtapadva, azokat szűkítve, károsíthatva pusztíthat. Ez már maga az érelmeszesedés, ami sajnos okozhat további bajokat is: magas vérnyomást, agyvérzést, infarktust is.

Koleszterinszintünket fontos komolyan venni, hiszen minden 2. halálesetért szív-és érrendszeri betegség okolható.

Amellett, hogy csak szűrővizsgálattal lehet kimutatni a megnövekedett szintjét (nincs testi tünete), elmondható, hogy hazánkban a lakosság 60%-ának túlzottan magas a szintje ( több,mint 4,5 mmol/l).

Típusai:

  • LDL: mivel a sejtekhez szállítja a koleszterint, lerakódhat az érfalban
  • HDL: feladata, hogy a sejtekből a májba szállítsa a koleszterint, ahol végül lebomlik. Optimális szintje: 1mmol/l fölött

Mitől függ a szintje?

A koleszterinszint egyrészt az étkezési szokásoktól függ, másrészt mindenkinek sajátos mennyiséget termel a mája. A magas koleszterinszint családilag sajnos halmozódik. Veszélyeztetettek az idősek, cukorbetegek, túlsúlyosak, dohányzók, magas vérnyomásúak.

Fontos a megfelelő táplálkozás! 10%-éknyit is javíthatsz ezzel a koleszterinszinteden!

Ajánlottak a sovány húsok, növényi zsírok és olajok, zöldségek, gabonák. A növények szterintartalma megakadályozza, hogy a koleszterin felszívódjon a bélrendszerből. Egyes étrendkiegészítők is jótékony hatásúak.

A mozgás is fontos, már napi 30 percnyivel csökkenthető az LDL szint. Ússz, fuss, gyalogolj, biciklizz, a lényeg, hogy leld benne örömöd.

Persze, ha nagyon magas a koleszterinszinted, a gyógyszerszedés elengedhetetlen, de a fentiek tovább segítik a normalizálódást.

(Forrás, fotó: www.cholesterinspiegel.de, www.zentrum-der-gesundheit.de)