Jump to content

Étel-intolerancia

2015. 04. 22. 19:09

Könnyen összetéveszthető az ételallergiával, mivel több tünete is hasonló. Amikor az egyes ételeket nem tudjuk megemészteni, toxikus végtermék keletkezik, amelyek károsíthatják a szerveket.

Az ételintoleranciát az emésztőrendszer váltja ki. Új kutatási terület ez, alapvetően jóindulatú betegség.

Tünetek: fejfájás, hányinger, hasmenés, gyomorégés, székrekedés, gyomorfájás, puffadás. Étel intolerancia probléma pl. a liszt-, laktózérzékenység.

A szervezet sok esetben nem termel ellenanyagot. Amennyiben termel, az adott ételt/összetevőt ki kell hagyni az étkezésekből. Alattomos betegség, a panaszok sokszor az étel elfogyasztása után csak órákkal, vagy napokkal alakul ki. El kell végezni az általános gasztroenterológiai vizsgálatokat, s ha a tabletták sem hoznak megoldást, gondolni kell az ételintoleranciára.

Ugyan a tünetek erőssége változó lehet, de gyógyítani mégsem lehetséges az ételintoleranciát. A panaszoktól viszont meg lehet szabadulni, ha az adott ételféleség-pl. gabonafélék, tej, hüvelyes növények, gyümölcsök vagy egyes halfélék. A tünetek 5-10 hét alatt enyhülhetnek, vagy akár teljesen el is múlhatnak. A diétát szakorvos felügyelete mellett érdemes tartani.

(Fotó:en.wikipedia.org /Forrás:www.foodallergy.org)