Jump to content

Ez vajon ételallergia?

2015. 04. 22. 18:29

Az ételallergia tünetei sokáig rejtőzködve maradnak, mert a problémát okozó ételek sokszor rendszertelenül kerülnek a családi asztalra.

Ennek az allergiatípusnak az oka az immunrendszer kóros válaszrekaciója. A szervezet ártalmas betolakodónak észleli egy étel valamely összetevőjét, és védekező folyamatokat indít be. A vérben két anyag is termelődik, egyrészt a hisztamin nevű vegyi anyag, valamint az allergén ellenanyaga (igE). A tüneteket valójában a hisztamin okozza, s hogy hol, csak attól függ, hol szabadul fel.

Tipikus tünetek: hányinger, gyomorfájás, csalánkiütés, bőrviszketés, hasmenés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, légutak duzzanata.

Ezek az ételek okoznak többnyire bajt: kagyló, halak, tojás, szója, mogyoró.

Az ételallergiát azért is nehéz fülön csípni, mert az allergia tünetei más betegség gyanúját is felkeltik. Ráadásul azzal sem mindig vagyunk tisztában, hogy mit ettünk, hiszen ehetünk vendégségben, menzán, étteremben is olyasmit, ami allergiát vált ki.

Egy egyszerű laborvizsgálattal tisztázható, hogy ételallergia áll-e a tünetek hátterében.

(Forrás:www.foodallergy.org Fotó: en.wikipedia.org)