Jump to content

Kullancs encephalitis

2015. 04. 24. 15:57

A vírusos agyvelő-és agyhártyagyulladást elsősorban a vöröshasú kullancsok terjesztik, magasabb bokrokról, aljnövényzetből másznak rá a ruházatra, s keresik a lágyabb bőrterületeket. Ritka, de súlyos betegséget okozhat, érdemes foglalkozni a témával!

Megelőzés

  • Kiránduláskor viselj zárt, hosszúszárú, hosszú ujjú ruházatot, s fújd be magad riasztó spray-vel, de figyelj a hatás lejárati idejére.
  • Azonnal nézd át magad, miután visszatérsz a szabadból. Ha út közben nagyon viszket valahol a bőröd, ne csak vakard, nézz oda, mert már lehet, hogy kullancsod van!
  • Ha látsz egy élősködőt a bőrödben, azonnal távolítsd el, húzd ki egy hegyes csipesszel, vagy tűvel. Légy gyors, határozott!
  • Jegyezd fel a csípés idejét, és figyeld a helyét, a bőrpír nagyságát, alakját, helyét, mintegy 5 héten keresztül!
  • Ha jelentkeznek a tünetek, azonnal fordulj orvoshoz, kullancsambulanciához!

Tünetek a csípés utáni 5-7. nap után: kisebb láz, végtagokban izomfájdalom. A nagy többség nem jut tovább az első fázison.

Tünetek pár nap múlva: magas láz, fejfájás, szédülés, hányás, eszméletzavar, mozgási, koordinációs nehézségek.

Vizsgálat: klinikai vizsgálat + gerincfolyadék vizsgálata.

Szövődmények: bénulás, izomgyengeség, szellemi leépülés. (Csupán a betegek egyharmada, fele ússza meg a szövődményeket!)

Védőoltás menete

A legjobb még szezon előtt beadatni.

Az első két oltást egy hónapon belül adják be, majd a harmadikat egy éven belül. A negyedik oltásra három éven belül kerüljön sor. Innentől kezdve 50 éves kor alatt 5 évente, majd 3 évente jönnek az ismétlő oltások.

(Fotó: pt.wikipedia.org / Forrás: wikipedia.com)