Jump to content

Időskori mentális betegségek

2015. 04. 28. 17:47

Másképp öregszik egy nő, mint egy férfi. A női agy elsősorban memória-funkciókkal kapcsolatos hippokampus-idegsejteket veszít. A betegségek lefolyása sem azonos a két nemnél.

A férfi az agy egész agy területét, valamint a személyiséget meghatározó frontális területek figyelembe véve egyenletesen veszti el az idegsejtjeit. A betegségek lefolyása sem azonos a két nemnél.

Mivel a férfiak esetében 52%-al több szerotonin termelésről beszélhetünk, őket ritkábban sújtják az elmebetegségek, a depresszió, az impulzivitás, a bulimia, az anorexia, az agresszivitás, és az öngyilkosság.

A pszichogeriátriai megbetegedések gyakorisága a 65 éven felüli népességben mintegy 28-30%. Ide tartozik a neurózis, az elmezavar, a szervileg alapozott lelki zavar, a zavartság és a szellemi elbutulással járó folyamatok. Kiváltó okok: az idősödés veszteségei, frusztrációi, a magány, érzékszervi károsodások.

A magány rengeteg betegséget hozhat magával: depresszió, nyugtalanság, apátia, önfeladás, pszichoszomatikus reakciók, vérnyomás-ingadozás, szívinfarktus, agyi vérkeringészavar, bélbeidegződési problémák, fekélykiújulás, cukorbetegség rosszabbodása, gyulladásos betegségek allergiás folyamatok. A magány túlérzékenységet okozhat, másodlagos érzékcsalódásokat, téveszméket (pl. önvád), félreértékeléseket, kóros gondolatokat, sőt, testi leromlást is.

A halláscsökkenés miatt kialakulhat egy visszahúzódó életmód, a beteg agresszív lehet, és öngyilkossági gondolatai is támadhatnak.

A szürkehályog, zöldhályog pl. kóros magatartási reakciókat, és zavartságot idézhet elő.

(Forrás: Ne féljünk az öregedéstől! SubRosa Kiadó /Fotó: pixabay.com)