Jump to content

Bill Gates az eboláról

2015. 05. 11. 16:03

Bill Gates szerint a 2014-ben megakadályozott ebolakitörés nem csak az egészségügyi dolgozóknak, hanem a szerencsének is köszönhető. Jobban kellett volna teljesíteni ebben az időszakban. Szerinte nincs ok  a pánikra, de lépnünk kell.

Régen az atomháború kitörésétől tartottak a leginkább, ma már sokkal nagyobb félelem övezi a fertőző vírusokat, a mikrobákat. Keveset fektetett még az emberiség egy járvány megfékezésére képes rendszerbe. Még nem állunk készen.

Tavaly az ebola ellen, nem volt egy rendszer, amihez lehetett volna nyúlni. Nem volt járványszakértő csoport, mely a helyszínen lett volna. Papíralapú, pontatlan esetleírások érkeztek be, s későn kerültek fel az internetre. Nem volt indulásra kész orvosi csapat, sem felkészítési módszerek. Rengeteg dolog hiányzott, ami világméretű kudarc. Több ezer munkás jutott ki a veszélyeztetett országokba, sokkal lassabban a vártnál. A helyszínen senki sem felügyelte a kezelési módszereket, és a diagnosztikát. Nem volt senki, aki keresse a megfelelő használati eszközöket.

Az elmúlt év alatt körülbelül 10 000 ember vesztette életét, ezek közül szinte mindannyian három nyugat-afrikai országból származtak. S hogy miért nem terjedt jobban el? Az egészségügyi dolgozók hősies munkájuk során megtalálták az embereket, megakadályozták a továbbterjedést. Az is sokat jelentett, hogy a betegség nem férkőzött be túl sok városi területre. Másrészt a betegség maga olyan, hogy aki fertőző, az már ágynak esik. Lehet, hogy legközelebb nem lesz ekkora szerencsénk.

Viszont képesek vagyunk egy nagyon jó válaszrendszer kidolgozására. Rendelkezésünkre áll az eddigi tudomány és technológia. Bevethetjük telefonjaink közösségi erejét, a műholdas térképeket, gyógyszerek, védőoltások gyártásába kéne kezdeni. Az eszközök adottak, már csak egy átfogó, globális egészségügyi rendszerbe kell őket foglalni.

Jó egészségügyi rendszerekre van szükség a szegény országokban, ahol az anyák biztonságban szülhetnek, és ahol a gyerekeket beoltják. Kellenek orvosi tartalékegységek, akiket párosítani kell a hadsereggel, gyors mozgósíthatóságot, logisztikát, biztonságos övezeteket kell tanulmányozni. Szimulálásokat kell folytatnunk, betegesdit, nem háborúsdit játszanunk, hogy felfedezzük a gyenge pontokat.

Ha most kezdünk neki, készen állhatunk a következő járványra.

(Forrás: Bill Gates, ted.com / Fotó: pixabay.com)

Facebook oldalunkat itt találod!