Jump to content

NCGS- ez is egyfajta gluténérzékenység

2015. 05. 21. 17:26

A lisztérzékenység az autoimmun betegségek táborához tartozik, s eddig úgy tudtuk, hogy többnyire vérvétellel és szövettani vizsgálatokkal kimutatható. Most viszont kiderült, hogy van egy olyan fajtája, ami semmilyen vizsgálattal nem deríthető fel, de a gluténmentes diéta mégis hat rá.

A klasszikus cöliákiához képest a cöliákiás gluténszenzitivitásnak (NCGS) nevezett új entitás már feladja a leckét a diagnosztikának, hiszen sem szövettani, sem szerológiai vizsgálat nem tudja közvetlenül kimutatni.

Akkor lehet erre a betegségre tippelni, ha a klasszikus liszérzékenység nem mutatható ki, de a tünetekből egyértelmű, hogy gond van a gluténnal.

Mindkét betegségnek vannak hasi és tápcsatornán kívüli tünetei. Annyi különbség van, hogy NCGS esetén már 20 perccel a gluténtartalmú élelmiszer elfogyasztása után markáns hasi tünetek jelentkeznek.

Ahhoz, hogy a gluténérzékenység igazolva legyen, fontos, hogy a beteg a vizsgálatok idején még ne kezdjen el diétázni, mert csak így lehet kimutatni.

A gasztroenteorológiai szakrendelésen tartandó vizsgálatra be tud utalni a háziorvos, és már centrumok is foglalkoznak gluténérzékenyekkel.

( Forrás: hirado.hu / Fotó:flickr.com )

Facebook oldalunkat itt találod!