A klasszikus cöliákiához képest a cöliákiás gluténszenzitivitásnak (NCGS) nevezett új entitás már feladja a leckét a diagnosztikának, hiszen sem szövettani, sem szerológiai vizsgálat nem tudja közvetlenül kimutatni.
Akkor lehet erre a betegségre tippelni, ha a klasszikus liszérzékenység nem mutatható ki, de a tünetekből egyértelmű, hogy gond van a gluténnal.
Mindkét betegségnek vannak hasi és tápcsatornán kívüli tünetei. Annyi különbség van, hogy NCGS esetén már 20 perccel a gluténtartalmú élelmiszer elfogyasztása után markáns hasi tünetek jelentkeznek.
Ahhoz, hogy a gluténérzékenység igazolva legyen, fontos, hogy a beteg a vizsgálatok idején még ne kezdjen el diétázni, mert csak így lehet kimutatni.
A gasztroenteorológiai szakrendelésen tartandó vizsgálatra be tud utalni a háziorvos, és már centrumok is foglalkoznak gluténérzékenyekkel.
( Forrás: hirado.hu / Fotó:flickr.com )