Jump to content

Lebegő fonalkák

2015. 05. 28. 19:28

Te látsz lebegő pálcikákat, pöttyöket, pókhálókat a szemed előtt, nézzél bárhová? Nyugodj meg, az emberek 70%-a igen. Tudod mit jelent ez?

Azt, hogy a szemed belsejében lévő darabkák árnyékaiban gyönyörködsz épp. A kis „férgek” latin neve myodesopsia, és nem igényel orvosi kezelést. Sokszor az ember észre sem veszi őket, annyira meg lehet szokni.

A jelenség oka, hogy a szem üvegtestébe leváló, összecsomósodó anyagok –a szem kocsonyás folyadékénak elemei a 99% vízzel együtt- kerülnek. Idősebb korban a kollagén, és a vízmolekulák külön utakra térhetnek, különválnak, és az üvegtest közepe tiszta víz lesz, benne a lebegő részekkel.

A fény az üvegtesten keresztül jut el a retinába, s a kis kollagéndarabok árnyékot vetnek a recehártyára-ezt látjuk mi. A tünet általában 50 éves korban szokott előjönni, a későbbi években pedig egyre általánosabb.

Számuk növekedhet, de nagyságuk, és méretük változatlan marad. Ha rápillantasz a kék égre, vagy egy világos felületre, Te is láthatod őket. Ha nem változik a számuk, nem kell vele orvoshoz menni (bár van rá műtét), de ha hirtelen jelenik meg a sok fonal, és pont, az a retinaleválás jele is lehet, ezért nem árt megvizsgáltatni a szem egészségét.

(Forrás: www.allaboutvision.com /Fotó: flickr.com Normann Copenhagen)

Facebook oldalunkat itt találod!