Jump to content

Ezt nevezzük visszérnek

2015. 06. 10. 17:05

Ha a lábaid gyakran fájnak, gyorsan fáradnak, a bőröd viszket, elszíneződik, hajszálerek jelennek meg rajta, esetleg megvastagodnak az ereid, s bedagad a bokád, gyanakodj visszérre.

Így alakul ki a visszér

Az elhasznált vért a szív felé áramoltató vénák kitágulása miatt a vér folyása lelassul, nem jut el a rendeltetési helyére, így a salakanyag a szövetekbe szivárog. Az érrendszer puhafalú csövekből álló hálózatában lenn nagyobb a nyomás, mint a fentebbi részeken, így a láb állandó terhelés alatt van. Persze egy egészséges érhálózat ellensúlyozza a nyomást, de ha az érfalak meggyengülnek, rugalmatlanná válnak, és még a hidrosztatikus nyomás is feszíti, akkor az ér nem tud visszahúzódni.

Szövődmények

A vastag kanyarulatos ér szöveti, maradandó elváltozás, amely súlyosbodhat, visszérgyulladáshoz, trombózishoz, mélyvénás trombózishoz és végül halálhoz vezethet. Ezért is szükséges időben kezelni a beteget.

Műtét

A tönkrement ereket csak műtéti úton lehet gyógyítani, de a visszérbetegségek 10-15 százaléka így is visszatér. Az egyik megoldás a szklerotizáció, amikor egy speciális anyagot fecskendeznek a vénába, mely így elzáródik, és a visszértágulat megszűnik az adott szakaszon.

A hajszáleres visszereket injekcióval, lézeres úton, vagy rádiófrekvenciás módszerrel lehet eltüntetni.

Aki visszérbetegségben érintett, keressen fel egy vénaspecialistát!

Kapcsolódó cikk: 10 NYÁRI TIPP VISSZERES LÁBÚAKNAK

(Forrás: en.wikipedia.org/wiki Fotó:Leg_Before_1_en.wikipedia.org)

Facebook oldalunkat itt találod!