Jump to content

A szájüreg leggyakoribb betegségei

2015. 06. 24. 21:32

A fogínybetegség, az afta, a herpesz, a fekély, és a gombák senkit sem kímélnek. Te tapasztaltad már valamelyiket magadon?

A gombák közül a leggyakoribb a Candida albicans. Jelenlétének ékes bizonyítéka, ha bereped, begyullad a szájzug, ha a nyelv, és a szájpadi nyálkahártya vörös, gyulladt, fehéres lepedékkel teli.

Az afta oka valamilyen fertőzés, stressz, vagy hormonális tényező. Fehér színű, piros szélű, fájdalmas apró folt a szájpofán, nyelven, vagy fogínyen. 7-10 nap alatt gyógyul, s néha lázzal, nyirokcsomó duzzanattal jár együtt.

A fekélyt gyakran kíséri láz, ízérzés zavar, bő, gennyes nyál, nyirokcsomó duzzanat. A fekély az oldalsó nyálkahártyán alakul ki, szürkés lepedékkel fedve.

A herpeszt a lakosság 90%-a már testközelből ismeri, hiszen vírushordozó, ámbár csak 1%-uknál alakul ki ajak-vagy szájüregi gyulladás. Fájdalmas afták formájában jelenik meg a fogínyen, vagy a szájüreg más részein.

Az ínybetegség jele a duzzadt, vérző, vörös íny. A gyulladt íny behívhat egy vírusfertőzést, s amellett, hogy nagyon fájdalmas, ha nincs kezelve, az így visszahúzódik, s ez akár egy fogba is kerülhet. Oka általában az elégtelen szájhigiéné.

(Forrás:www.mouthhealthy.org, Fotó: freedigitalphotos.net, Teeth_Destroy_The_Germs_by_digitalart)

Facebook oldalunkat itt találod!