Jump to content

A hajhullás fajtái, és lehetséges okai

2015. 07. 01. 11:00

A hajhullás akkor kóros, ha naponta több, mint 150 szál távozik a fejbőrről. Mielőtt orvoshoz fordulsz, számold meg, hogy egy nap alatt kb. hány szál hajad hullik ki.

A hajhullás fajtái

Nyugalmi hajhullás

Ha a hajad gyengén húzod, és közben nagy számú fehér tövű hajszál távozik, akkor a nyugalmi fázisban lévő hajszálaid száma növekedett. Ennek a legfőbb oka általában a vashiány.

Körülírt hajhullás

A fejbőrön sima, hegmentes, lazac színű foltokat találunk, melyek széléről könnyen elválnak a hajszálak. Az arc egyéb szőrzetei is érintettek lehetnek a betegségben. Ismeretlen eredetű, immunfolyamatnak vélt betegség. A haj általában visszanő, de sajnos néhány esetben nem.

Trichotillomania -tépkedés

A páciens a saját hajszálait húzkodja ki. Könnyen felismerhető arról, hogy mindi láthatóak növekvő szálak, s a kopasz foltok nem szabályosak. Általában a domináns kézzel azonos oldalon találhatóak a foltok, s olykor a beteg sem tudja, hogy kerültek oda.

Gyógyszer okozta kopaszság

Az alábbi gyógyszerek okozhatnak hajhullást: túl nagy mennyiségű A-vitamin, retinoidok, sejtosztódást gátló gyógyszerek, véralvadásgátló szerek, pajzsmirigy működésre ható szerek, amfetaminok, szalicilátok, egyes antibiotikumok.

Hegesedés okozta kopaszodás

Előfordulhat ionizáló sugárzást, gombás, bakteriális fertőzést követően, kémiai, fizikai traumák után. Sajnos maradandó, az egyetlen megoldás hajátültetés.

További cikk a témában: Hullik a hajad? Így kezeld!

(Forrás:health.com, Fotó:pixabay.com)

Facebook oldalunkat itt találod!