Jump to content

Rákbetegség a mozifilmekben

2015. 08. 13. 11:06

Olasz kutatók a 2012 ESMO, azaz az Európai Orvosi Onkológiai Társaság kongresszusán, Bécsben mutatták be kutatási eredményeiket. Erin Brockovich, Gran Torino, Macska a forró háztetőn – hamis kép a rákról? A kutatók 82 olyan mozifilmet tanulmányoztak, melyek középpontjában egy rákbetegséggel élő ember jelenik meg, mint például a Macska a forró háztetőn, Gran Torino, vagy az Egy falusi plébános naplója. Dr Luciano De Fiore és kollégái azt találták, hogy a rákkal kapcsolatban megfilmesített történetek egészen más képet mutattak, mint a valóság.

Az utóbbi években a mozifilmek felkaroltak néhány fontos ügyet a rákbetegséggel kapcsolatban. Ilyen volt például az járványos megbetegedések és a környezeti hatások következményeképp kialakuló rák az Erin Brockovich, vagy a Michael Clayton illetve Claudio Fragasso, továbbá Az utolsó 56 óra című alkotásokban, vagy a terápia gazdasági hatásai Az esőcsinálóban, akárcsak az életút lezárásával kapcsolatos gondoskodás a Barbárok a kapuk előtt, Az örökkévalóság meg egy nap, valamint Toszkán szépség című filmekben. „Mostanában a mozi szembenéz azokkal rákbetegségekkel kapcsolatos legfontosabb ügyekkel, amik a korábbi években szinte teljesen hiányoztak a vásznakról – mondja Dr. De Fiore – A rákot nem egyszerű bemutatni, és mozifilmen feldolgozva a közönségnek lehetősége van arra, hogy kifejezzék érzéseiket. Ez nagyon hasznos abból a szempontból, hogy segít rákbetegség ügyét a személyes és családi problémák köréből társadalmi fontosságú ügyek körébe emelni.

A mozinak dráma kell – többen halnak bele a betegségbe a filmeken, mint a valóságban

De a dolgok a rákbetegséggel élők számára nem annyira zordak, mint ahogyan az a mozi cselekményeiből kiderül. „A beteg szereplő nagyon gyakran nem jut túl a betegségen, és a halála valahogy nagyon hasznos a cselekmény szempontjából. Ez a minta elvárássá vált, és még a kezelésekben elért haladás ellenére is visszaköszön a filmekben.” - mondja Dr. De Fiore
Valamiféle tájékoztatási rés lehet a rákbetegségről szóló filmek koncepciójában.” Dr. De Fiore azt mondja, hogy a betegek túlélése, gyógyulása nagyon ritkán van úgy bemutatva, mintha az a kezelés következménye lenne. A tünetekre a mozifilmek 72%-a fektetett hangsúlyt, míg diagnosztikáról csupán 65%-uk tett említést. A leggyakoribb kezelés, ami megjelenik a mozifilmekben, azt a kemoterápia, közvetlenül utána pedig a fájdalomcsillapítás. Halállal a mozifilmek 63%-a végződött. Doktorok és ápolók a filmek 77%-ában jelentek meg.

Holywoodban a ritka betegségek a leggyakoribbak

Érdekes, hogy Hollywood nem nagyon fókuszál a leggyakoribb rákfajtákra a tüdőrák kivételével. Habár a mellrák nagyon nagy hatással van a nőiség témájára, ez a betegség mégis szinte alig jelenik meg. Ehelyett a viszonylag ritka leukémia, limfóma és agydaganat dominál a mozivásznokon. (Forrás: ESMO Press Office, Fotó:screenkickermovies.com) További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!