Jump to content

Mit jelez a kellemetlen lehelet?

2015. 09. 04. 12:30

Az élet bármely szakaszában kialakulhat a népesség közel negyedét érintő probléma, ami jelzésértékű a szervezet szempontjából. Nem csak a szájüregfertőzésre, fül fül-orr-gégészeti panaszra utalhat, hanem emésztőszervi rendellenességeket is előrevetíthet.

Az esetek többségében szerencsére egyszerűbb a megoldás, mint azt gondolnánk, ugyanis egy rossz fog, vagy akár kilazuló félben lévő fogtömés is okozhat e féle kellemetlenséget. Ha fogászati probléma viszont nem áll fenn, akkor mélyebben kell keresni az indokot.

A kellemetlen lehelet oka számos dolog lehet. Az arcüreg vagy a garat bármely betegségének, gyulladásának hozadékaként, de az emésztőszervekkel, gyomorral kapcsolatos problémák „melléktermékeként” is kialakulhat. Ha az indikátor a gyomorban keresendő, akkor rossz lehelet azt mutatja, hogy rossz az emésztés, savtúltengés van a szervezetben, illetve azt, hogy a táplálék túl lassan halad az emésztőrendszerben.

Érdekes egyébként, hogy a kellemetlen lehelet okozója a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is lehet, illetve a nyelven felhalmozódott lepedék.

Megoldás: Az utóbbi két eset könnyen orvosolható, míg az emésztőrendszeri problémákra jobban oda kell figyelni. Érdemes több diétás rostot és trifalát fogyasztani, melyek segítik a belek és emésztőcsatorna gyorsabb tisztulását, ezáltal regenerálva a terhelt szervrendszert.

Ha a kellemetlen lehelet ezek után is fennáll, akkor mindenképpen fel kell keresni egy szakembert, aki egy alapos vizsgálat után meg tudja nevezni a kiváltó okot, és a megfelelő gyógymódot.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: drpipicz.hu)