Jump to content

A frontérzékenység létező betegség

2015. 09. 23. 12:30

Hiszi vagy sem, de a frontérzékenység nem csak egy kitalált panszforrás. Sőt, a szakemberek meg is állapították, hogy mi okozza a kellemetlen tüneteket, ha időjárás változás jön.

A frontérzékenysg leggyakoribb tünetei közé a migrénes fájdalmak, ok nélküli ingerlékenység, sajgó ízületek, erős szívdobogásérzet, kedvtelenség, és levertség tartozik. Az idei év jócskán bővelkedett frontátvonulásokkal, és valószínűleg azt, az arra érzékenyebbek nehezebben viselték. De mi is valójában a frontérzékenység?

A frontérzékenyég a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer között megbomlott egyensúlyából fakadó „betegség”. Ez az ért lehetséges, mert az időjárás hatására a szervezetben végbemenő kémiai folyamatok, befolyásolják a közérzetet és a hogylétet is. A hirtelen frontátvonulások nagy kihívást jelentenek az élő szervezeteknek, így akadnak, akik nem tudnak egyik pillanatról a másikra átállni. A páratartalom, a fény, illetve hőmérséklet gyakori váltakozása rendesen megterheli a szervezetet.


A meleg légköri front hatására izgalomba jön a szimpatikus idegrendszer, gyorsul a szívverés, a légzés, szétszórtság, álmatlanság gyakori. A hidegfront közeledtével, pont az ellenkezője történik, kiegészülve fejfájással és szédüléssel.
Persze itt sem lehet globális frontérzékenységről beszélni, mert vannak olyanok, akik meg sem érzik a hideg-meleg légkör gyors váltakozását. De a statisztikák azt mutatják, hogy kishazánkban a lakosság nagy része, igen is megérzi a közeledő változást.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: healthcareonline.com)