Jump to content

A feledékenység, akár betegség tünete is lehet

2015. 10. 08. 12:30

Az időskor küszöbét átlépve gyakori, hogy az embernek háromszor is át kell gondolnia, hogy kikapcsolta-e a sütőt, vagy bezárta-e az ajtót. A feledékenység persze lehet a személyiség velejárója, de komoly betegségre is utalhat.

A demencia az ötven éves kor feletti emberek mumusa. A koncentrációs képesség csökkenése, a feledékenység, mind a tünetek közt szerepel, de mielőtt megkondítaná a vészharangot, vizsgáltassa ki magát.

A demencia megelőzéséért egyébként lehet tenni a megfelelő életek fogyasztásával, az aktív életmóddal, és az agy állandó használatával. Utóbbi azért fontos, mert az állandó „használattal”, tehát olvasás, keresztrejtvény fejtés során az agy állandó stimulálásnak van kitéve, és ezáltal használatra, gondolkodásra, összpontosításra kényszerítve.

A bevitt ételek milyensége is fontos, mert vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, magvak melyek ellenszerei az agy vérellátási zavara miatti teljesítménycsökkenésnek, szédülésnek, fülzúgásnak, időskori memóriavesztésnek, demenciának. Ilyen például a páfrányfenyő.

Az agyat vérrel ellátó artériák elmeszesedése az étkezés nem megfelelő mivoltán túl, a sportolás hiánya miatt is kialakulhat. A szervezet és az erek állapota is nagyban függ attól, hogy mit és mennyit eszik, illetve mozog az ember. A vitaminszegény étrend, és kevés mozgás szintén a kiváló okok között van, így fontos, hogy napi fél-egy órát mozogjon!



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: jackiehouchin.com)