Jump to content

Az asztma kialakulásának okai

2015. 10. 09. 12:30

Az asztma nem csak a fiatalokat érintő probléma, hazánk minden negyedik lakosa folyamatos alsó-légúti fertőzéssel küzd. Tünetei szerteágazóak, érdemes orvoshoz fordulni, már az első jelek észlelésekor.

Az asztma jellemző tünetei, a száraz köhögés, a nehezített légzés, sípoló lélegzetvétel, melyet mellkasi szorítás, fájdalom kísér. Ezt a tüdőbe vezető hörgők gyulladása okozza.

A betegség kialakulásának hátterében életmódból, környezetből adódó tényezők is szerepet játszanak, mint például az elhatalmasodott stressz, az irritatív anyagok (szőr, port, pollen, stb.), de az intenzív fizikai megerőltetés is. Utóbbiakon túl talán mégis legmeghatározóbb a hajlam, és a genetika.

Az asztmahajlam fokozásában nagy szerepet játszik a káros szenvedélyeknek való hódolás, mint például a dohányzás, és annak passzív formája. Illetve a nem megfelelő szellőzésű, dohos, penészes környezet is nagyban rásegít a kialakulására.

Az asztma eltérő intenzitással jelentkezhet. Van, akinél szinte alig észrevehető, míg másoknál a legelenyészőbb sport vagy fizikai megterhelés során is komoly fulladásos rohamot okoz.

Érdemes minden esetben orvoshoz fordulni, ha a betegség tüneteit érzékeli magán.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: informed.hu)