Jump to content

A visszér olykor láthatatlan, mégis ott van

2015. 10. 15. 16:00

A látványos elváltozásokkal nem járó visszér, ugyan olyan fájdalmakat képes okozni, mint szemmel látható társa. Ha a visszérre jellemző tüneteket tapasztal magán, forduljon orvoshoz, mert a kezeletlen betegség súlyos következményekkel jár.

A visszér, azaz keringési zavar jellemző tünetei: a nehézlábérzés, az éjszakai lábikragörcsök, a lábfájdalom, lábfeszülés, nyugtalanlábérzés, lábdagadás, lábviszketés. A tüneteket általában a kitüremkedő erek is alátámasztják, viszont vannak esetek, amikor utóbbi elmarad. Ezek hiányában sokan nem fordítanak kellő figyelmet a tünetek kivizsgálására, kezelésére, ami így egyre súlyosabbá válhat.

A fájdalom okozói ilyen esetekben a mélyebben fekvő vénás törzsek, mely erek a sok állás, ülés hatására kitágulnak, és a bennük lévő ún. visszérbillentyűk nem zárnak megfelelően. Ezért a vénás áramlás lelassul, és a vénás nyomás megemelkedik. Ekkor vénás pangás alakul ki, amely a panaszokat okozza. Míg a kisebb, felületes, oldalági vénák közel a bőrfelszínhez futnak, és tágult állapotuk jól látható, addig a mélyvénás törzseket szabad szemmel nem lehet észrevenni.

Tehát, ha visszérhez hasonló tüneteket figyelt meg magán, ám szemmel látható nyomát nem látja, akkor se odázza el az orvos látogatást, mert a kezeletlen visszér súlyos szövődményekkel járhat, mint például a vénás fekély, vagy a felületes, illetve mélyvénás trombózis.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: goodtoknow.com Forrás: szeniormagazin.hu/otvenentul.hu)