Jump to content

A leggyakoribb négy tünet, mely látásromlásra utalhat

2015. 10. 17. 16:00

A szemészeti problémák szerteágazóak, és bizonyos tünetek elég gyakoriak ahhoz, hogy külön foglalkozzunk velük. Ha sokszor fáj a feje, vagy gyakorta hunyorog, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, mert bizony látásromlás állhat a háttérben.

Napjainkban a munkahelyek, otthonok nagy része elképzelhetetlen kékfényt kibocsátó elektronikai eszközök nélkül. Épp ezért jóval nagyobb gondot kell fordítani a szemek egészségére és megóvására, mint ezelőtt. Azok számára, akik naponta négy óránál többet töltenek a monitor vagy tv előtt, ki vannak téve annak káros hatásainak. Az alábbi tünetek felbukkanása pedig a szervezet vészjelzésének tekinthetőek:

A gyakori homloktájéki fejfájás utalhat a látás romlására. Ha főként olvasás, vagy számítógépezés közben, után jelentkezik a fájdalom, és a szem megerőltetőségének érzése, esetleg kivörösödése társul hozzá, akkor távollátásra lehet gyanakodni.

A hunyorgás rövidlátásra utalhat, ami annyit tesz, hogy közelre tisztán lát az illető, de csak néhány tíz centiméterig esetleg méterig. Ezen túl viszont a tárgyak homályossá és életlenné válnak.

A szempirosság-és gyulladás a szemek túlterheltségére, betegségére utal. Árpa, kötőhártya-gyulladás kialakulására kell számítani, de egy rosszul álló szempilla is irritálhatja a szemet. A szempirosság hátterében egyébként pl.: C-vitamin, cink, K-vitamin, a hajszálereket erősítő E-vitamin, és B-vitaminkomplex vitaminhiánya is állhat.

A szemszárasság kifejezetten nem utal betegségre, mégis fontos megemlíteni, mert a szemszárazság során az éleslátásért felelős könnyfilm megújulása elmarad, ami homályos látáshoz vezethet, ami pedig a mindennapi tevékenységeket nagyban megnehezíti.




További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: designsource.be)