Jump to content

Sárga köröm szindróma

2015. 11. 07. 16:00

A jelenség sokszor a nyirokkeringés zavaraihoz társul, máskor tüdőbetegségek kísérőtünete. Öröklött elváltozás is lehet. Időskorban gyakoribb a felbukkanása.

A legtöbb esetben valamennyi köröm érintett. A körömlemez megvastagszik, a köröm elgörbül az ujj tengelyéből. A körmök fejlődése lelassul, a köröm színe megváltozik, egészséges fényes színe eltűnhet. A felszínen hosszanti és haránt barázdák jelenhetnek meg. Előfordulhat, hogy a beteg körmökön másodlagosan baktérium fertőzések alakulhatnak ki. A betegség hörgő tágulatot, a mellűri folyadék felszaporodását és az arc és a végtagok vizenyősségét kísérheti.

A kezelés általában az érintett köröm óvatos eltávolításából, pedikűrözésből és a körmöt károsító anyagok, vegyszerek hatásának megszüntetéséből áll. A körömpanaszokhoz vezető alapbetegséget is kezelni kell.

Másodlagos fertőzések kialakulása esetén a körmök környezetének alapos tisztántartása mellett fertőtlenítő szerekkel lehet a kórokozókat elpusztítani. A helyes pedikűrözés csökkenti a betegség kialakulásának a valószínűségét.

Ha a kiváltó ok elmúlik, az elváltozások a körmök lenövésével fokozatosan megszűnnek.




További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: amazonaws.com Forrás: szeniormagazin.hu/ pharmasoft.hu)