Jump to content

Teniszkönyök: a mókás nevű komoly betegség

2015. 11. 13. 12:30

A teniszkönyök betegség áldozatául bárki eshet, mégis kevesen ismerik a betegség pontos paramétereit.

A panaszok a teniszkönyöknél a könyök külső oldalán fokozatosan alakulnak ki. A betegek fájdalomról számolnak be az alkar mozgatásakor. A fájdalom addig erősödhet, míg olyan fokú nem lesz, hogy a beteg nem lesz képes fogni vele és a megfogott tárgyakat elejti. Az elváltozások feletti területek nyomásra érzékenyek. A fájdalom kiváltható passzív mozgatással is.

A panaszok közvetlen oka ismeretlen. Feltételezik a csontot borító kötőszövetes állomány izgalmát az érintett izmok eredésénél. Ezen kívül feltételezik egyes idegek részvételét is a folyamatban.

A csukló és a kéz rögzítése (pl. fáslizása, gipszelése), és az érintett területeken helyben alkalmazott fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő terápia enyhíti a panaszokat. Az izom eredése alá felhelyezett kötés is csökkenti a fájdalmat. Ha a hagyományos kezelés nem hoz eredményt, akkor műtétet végezhetnek.

Kímélje az érintett végtagot. A tünetek jelentkezésekor ne erőltesse a mozgást.

Ha a tünetek fennállta ellenére a fájdalmas mozgásokat tovább erőlteti, a fájdalom nem fog enyhülni, sőt, tovább fokozódik. A panaszokat okozó mozgások kiiktatásával a fájdalom előbb-utóbb elmúlik. A gyógyulás több hónapot is igénybe vehet.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: sportorvos.hu Forrás: szeniormagazin.hu/ pharmasoft.hu)