A vashiány kialakulásához számos út vezet. Az egyhangú táplálkozás az intenzív energiafelhasználással járó tevékenykedés, de a nagymennyiségű vérveszteség is előidézheti, illetve néhány betegség is (pl.: az emésztőrendszert érintő, felszívódási zavarral járó vagy daganatos betegségek).
A vashiány tünetei a laikus ember számára is szembetűnőek, ezek a:
- fáradékonyság
- szapora szívverés
- sápadtság
- étvágytalanság
- kedvetlenség
- hidegrázás, általános hidegérzet
- székrekedés
- memóriazavar
- a koncentrációkészség romlása
- ingerlékenység
- migrén
A diagnózis biztos felállításához persze a vérvizsgálat szükséges.
A vashiány kezelése természetes és gyógyszeres formában is történhet, ami a hiány mértékétől függ. Utóbbi esetben tablettaként vagy vénásan történik a pótlás, míg természetes úton az étrend megváltoztatásával.
Magas vastartalmú ételek:
- zöld leveles növények (például: spenót, sóska);
- hüvelyesek;
- dió, mák, mogyoró;
- aszalt gyümölcsök;
- cékla, retek, fekete retek, spárga;
- barna rizs, szójaliszt;
- bab, borsó, lencse;
- vargányagomba
- állati eredetű húsok
- tejtermékek
További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: doctormurray.com Forrás: szeniormagazin.hu/ pharmasoft.hu)