Jump to content

A fogínygyulladás okai és lefolyása

2015. 11. 18. 12:30

A fogakat érintő kellemetlen megbetegedéseknek számos fajtája van. Egyik leggyakoribb fajtája az ínygyulladás, melyet sokan félvállról vesznek.

A fogínygyulladás kialakulásának számos oka van, többek közt a nem megfelelő szájhigiénia és a vitaminhiány.

A táplálékból visszamaradt anyagok lerakódnak a fog és az íny közé, illetve a foghoz közeli ínyterületre és baktériumok telepednek meg rajta. A baktériumok jelenléte váltja ki a gyulladást.

Ilyenkor az íny elveszti korallrózsaszín színét és kékesvörös lesz. Az íny megduzzad és a fogak mellett felhúzódik. A gyulladt íny fogmosáskor, étkezéskor esetleg kiváltó ok nélkül is vérezhet. Könnyen elválik a fogtól. Egyes esetekben kellemetlen szájszag jelentkezhet.

A dolog ugyan egy-két nap alatt magától is elmúlik, de ha gyakran kialakul, akkor érdemes vele felkeresni egy fogorvost. A doktor a kezelés során a fogkövet és a felrakódást eltávolítja. A rossz töméseket és fogpótlásokat is kicseréli, mert ezek is elősegítik a betegség kialakulását.

Ajánlott az étkezések után minden egyes alkalommal fogat mosni. A fogmosás helyes módját a fogorvostól ajánlott elsajátítani és tőle kell tanácsot kérni, hogy milyen eszközöket ajánlatos használni a betegség megelőzése érdekében.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: doctormurray.com Forrás: szeniormagazin.hu/pharmasoft.hu)