Jump to content

Cukorbetegség, az alattomos kór

2015. 12. 09. 12:30

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2030-ra 366 millió, azaz közel kétszerannyi cukorbeteg él majd a világon, mint most. Sőt azzal számolnak, hogy ez válik a hetedik leggyakoribb halálozási okává, a világ lakosságának körében.

Hazánkban 7-800 000 embert érint a betegség. „Az életkor előrehaladtával ráadásul egyre nő az érintettek száma, hiszen a 20–69 évesek között minden 6. nő és 10. férfi diabéteszes, míg az 55 évnél idősebbek körében már 20 százalék ez az arány.

Az 1-es diabétesz esetén a szervezet elpusztítja az inzulintermelésért felelős hasnyálmirigysejteket, a 2-es típusnál viszont inzulinrezisztencia áll fenn, azaz a szervezetben termelődő inzulin már nem tudja megfelelően csökkenteni a vércukorszintet.”- olvasható az otvenentul.hu részletes beszámolójában.

A betegség azonban megelőzhető és kezelhető, csupán diéta és sport kell hozzá. Az étrend kialakítása éppolyan fontos, mint a napi minimum harminc perces testmozgás. Utóbbi nagyban hozzájárul a betegség kockázatának csökkentéséhez és kezeléséhez. Mégis talán a diétára kell egy hajszálnyival jobban odafigyelni, ugyanis bizonyos ételek fokozhatják a betegség intenzitását, kialakulását. Erről bővebben a következő cikkben olvashat.




További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: heartwiseministries.org Forrás: szeniormagazin.hu/otvenentul.hu)