Jump to content

Dohányzik? Akkor ezeket az ételeket mindenképp fogyassza!

2016. 03. 07. 12:31

Sajnos egyre többen esnek rabjául a káros szenvedélynek, mely nem csak drága, hanem rettentően káros is. Annak ellenére, hogy köztudott tény az egészségromboló hatása, egyre csak nő a dohányosok száma. Ha ön is rendszeresen rágyújt, akkor legalább ellensúlyozza egy kicsit a romboló hatást, az alábbi ételek fogyasztásával.

Hazánkban a legújabb adatok szerint mintegy három és félmillió ember dohányzik. Köztudott az is, hogy az éves halálozás körülbelül egyharmada a dohányzással összefüggő betegségekből adódik. Ez évente legalább ötvenezer ember halálát jelenti.

A dohányzásról a legtöbben nehezen vagy szinte soha nem szoknak le. Pedig mindez csak elhatározás kérdése. Viszont, ha leszokás nem megy, vannak bizonyos ételek, melyekkel természetes módon csökkenthető a szervezet károsodása, mely persze nem jelenti azt, hogy fogyasztásukkal kiválhatjuk a leszokást.

A dohányzás érszűkítő hatása miatt fontos az E-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása, ugyanis a véráramlás és a bőr dehidratáltsága is ezáltal valamelyest csökkenthető. E-vitaminban gazdag ételek pl.: az olajos magvak.

A cigarettázók hajlamosabbak a B-12 vitaminhiányra, és a C-, és D-vitamin is könnyebben ürül a szervezetükből. Utóbbi hiánya a csontritkulásért tehető felelőssé, míg előbbi gyenge immunrendszerért. A B-12 vitaminhiány pedig rengeteg kellemetlen tünetet produkálhat a szervezetben, többek közt izomfájdalmat, szívdobogásérzetet, idegrendszeri túlterheltséget, fejfájást.

C-vitamint leggyorsabban narancsból és citromból nyerhetünk, míg D-vitamint leveles zöldségekből. B-12 vitamin, pedig tejtermékekben, húsokban található.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: drugfree.org)