Jump to content

Rohamtempóban terjed az elfeledett betegség

2016. 03. 09. 16:01

A vérbajról sokan azt gondolják, hogy már nem is létezik, miközben folyamatosan fertőz. Nemcsak szexuális úton terjed.

 

Emelkedett a szifilisszel kezelt betegek száma. A II. világháború után valóban lelassult a terjedése, de ahogy haladunk előre az években, egyre intenzívebb tempóban terjed újra a vérbaj. A szifilisz főleg a férfiak betegsége, évente körülbelül 650 új esetet regisztrálnak, kétharmaduk férfi.

A vérbajnál a fertőzöttek nagy része azon férfiak közül kerül ki, akik férfiakkal élnek nemi életet. Ugyanakkor a betegség nemcsak szexuális úton terjed, létezik veleszületett szifilisz is.

Magyarországon minden évben van több olyan eset is, amikor vérbajjal fertőzött újszülött jön a világra, annak ellenére, hogy a terhes anyák részére kötelező a szifilisz vizsgálat.

A gyermek az édesanyjától kapja el a betegséget, a baktérium átjut a méhlepényen és megfertőzi a magzatot – mondta a hirado.hu-nak dr. Tamási Béla klinikai orvos, a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáján működő Országos STD centrumának munkatársa.

Csecsemőknél, ha korán felismerik a szifiliszt, antibiotikummal kezelhető, viszont, ha csak később, kétéves kor után, akkor maradandó károsodása is lehet a gyereknek. Ezek közül a leggyakoribb a süketség, a vakság és a csontdeformitás.

Felnőttek esetében a szifilisz 99 százalékban gyógyítható. Az 1 százalék esetében már annyira előrehaladott a betegség, hogy a kialakult szövődmények nem kezelhetőek.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: 20minutos.es/ Forrás: szeniormagazin.hu/ hirado.hu