Jump to content

Mellrák: már a negyvenes férfiak is veszélyben

2016. 04. 08. 12:35

Magyarországon hétezernél is több mellrákos esetet diagnosztizálnak évente, és a férfiak esetében sokszor lényegesen agresszívabb a betegség lefolyása, mint a nőknél.

A világon évente egymillió új beteget regisztrálnak emlődaganat miatt. A köztudatban leginkább az él, hogy ez női egy tipikus női betegség, pedig egyre több férfinél is kialakul, és mind fiatalabb életkorban.

Mivel tünetszegény betegségről van szó – mondta a hirado.hu-nak Borbényi Erika, a SE Onkológiai Központjának klinikai főorvosa –, ezért a férfiak talán még kevésbé veszik komolyan az első jeleket, mint a nők. Maga a diagnózis is nehézkesebb, hiszen a férfi emlőállományt sokkal bonyolultabb befogni a mammográfiás vizsgálólemezek közé. Amíg korábban a 60 és 70 év közötti korosztályban diagnosztizáltak leggyakrabban emlőrákot, addig napjainkban mind több a negyvenes éveiben járó férfinél derül fény a betegségre.

Az Európai Mellrák-konferencián a közelmúltban mutattak be egy kutatási eredményt, amelynek a lényege, hogy két gyógyszer kombinációja hatásosan zsugorítja, egyes esetekben meg is szünteti a melldaganatot.

A teszteket olyan páciensekkel végezték, akiknek 1-3 centiméteres volt a tumora. Kevesebb mint két hét kezelés alatt az esetek 11 százalékában teljesen eltűnt, további 17 százaléknál 5 milliméternél kisebbre zsugorodott a daganat - idézte a szakembereket a BBC News honlapja.

A kezelés férfiak és nők esetében is alapjaiban ugyanaz, lehetőség szerint  műtét, sugárkezelés, kemoterápia és hormonkezelés.  A személyre szabott terápiás tervet leginkább a kísérőbetegségek, a daganat várható biológiai viselkedése és kiterjedése határozza meg.

Három daganattípusról derült eddig ki, hogy biztosan jelentős szerepe van a kialakulásában az örökletes tényezőknek: a prosztata-, a vastagbél- és a mellrák. Ha például az édesanyánál mellrákot diagnosztizálnak, akkor az utódban akár 80-100 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki szintén a betegség. De a távolabbi rokonságban – nagyszülőknél, illetve szülők testvéreinél  -  előforduló agresszív mellrák esetén is érdemes kivizsgálást kérni - hívta föl a figyelmet az onkológus.

Feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni, ha megváltozik a mell alakja, csomót tapintunk, befelé fordulnak, vagy szivárognak a mellbimbók, ráncszerű behúzódásokat tapasztalunk vagy idegtest-érzésünk van.

A férfi emlődaganat kiváltó oka lehet például a magas ösztrogénszint, a Kleinfelter-szindróma(ez egy kromoszómarendellenesség), az örökletes hajlam, a sugárzás vagy a káros környezeti hatások, egészségtelen életmód.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: drsingh.co.za Forrás: szeniormagazin.hu/hirado.hu)