Jump to content

Az erős hit a gyógyulásban legalább 30 százalékot jelent – a megelőző szűrés még többet

2016. 04. 09. 12:54

Közel 32-33 ezer ember hal meg Magyarországon valamilyen daganatos betegségben. A két adat közti eltérés köszönhető a fejlődő orvostudománynak, hogy a mai korszerűbb kezelések kapcsán megnő a túlélési esély is.

Az utóbbi években egyre több gyógyszer vált elérhetővé – mondta a hirado.hu-nak Dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Hozzátette, ma már előrehaladott betegségeket is lehet kezelni.

A Liga elnöke megjegyezte, hogy nem segíti a betegséggel szembeni küzdelmet, hogy időről időre megjelennek csalók, akik elhitetik az érintettekkel, hogy van ellenszere a ráknak. Dr. Demeter Jolán szerint egy orvos nem ígérhet biztos gyógyulást egy páciensnek, míg a különböző csodaszereket árusítók azzal hitegetik őket, hogy akár egy éven belül is teljesen felgyógyulhatnak. Az elnök asszony megjegyezte, hogy az erős hit a gyógyulásban is legalább 30 százalékot tesz hozzá egy-egy betegnél, még a placebo hatással rendelkező szerek esetében is. Ez azonban nem elég a teljes felépüléshez – mondta.

Már a tizenévesek is érintettek

Egyre fiatalabb korosztályt érint ma Magyarországon a rákos megbetegedés. A fiatalabb szervezet gyorsabb sejtműkődése okán a betegség is gyorsabban zajlik le. Ma már a tizenéves korosztály is érintett. Dr. Demeter Jolán elmondta, hogy már találkozott 18 éves emlőrákos fiatal lánnyal is.

Az emlőrák az egyik legelterjedtebb daganatos megbetegedés a nők körében. Sajnos ennek ellenére a szűrő vizsgálatokon csak a behívottak 60 százaléka jelenik meg – hívta fel a figyelmet az elnök. Ez nagyon alacsony arány, ha például azt nézzük, hogy Svédországban ez a szám 85 százalék körül van – fűzte hozzá.

A lakosság nagy része semmilyen vizsgálatra nem megy, az elmúlt évek kampányaival sem sikerült őket motiválttá tenni. Többségük elvált, depressziós vagy valamilyen szenvedélybetegséggel küzdő.

Az egészségtudatosságban sem járunk az élen

Az elnök asszony nem győzte elégszer hangsúlyozni a mozgás fontosságát, még idősebb korban is. Az én egészségemet csak én őrizhetem meg – mondta. Az egészséges életmód, már közhely, de valóban sok múlik rajta. Általában nincs egy kiváltó ok, hanem több tényező együttesen idézi elő a betegséget.

Ilyen az elhízás, az egészségtelen étkezés, a dohányzás vagy akár a túlzott alkoholfogyasztás is. Gyakran áll a háttérben veszélyes szerekkel való munka, amelyet itthon még mindig nem kezelnek megfelelően.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: Forrás: szeniormagazin.hu/hirado.hu)