Jump to content

Három stroke-jel, amikor azonnal mentőt kell hívni!

2016. 04. 14. 16:56

Késlekedésre nincs idő, az agyi érkatasztrófa még mindig a leggyakoribb halálozási okok közt szerepel, megfékezni azonnali orvosi segítséggel lehet.

A hirtelen jelentkező stroke (agyi érkatasztrófa) nagyon gyakori betegség, évente negyvenöt-ötvenezer embert szállítanak kórházba stroke gyanúval hazánkban. A kórházba került betegek mintegy huszonöt százaléka gyógyul maradványtünet nélkül, de nem mindenki ilyen szerencsés. Az érintettek közel ötven százaléka valamilyen segítségre szorul a későbbiekben.

A stroke tünetei

A leggyakoribb tünetek az arcon láthatóak. Ilyenkor ugyanis elhúzódik a száj, asszimetrikussá válik az arc.

Azonnali „diagnózis” felállítására ad okot, ha az illető beszéde megváltozik, nem találja a szavakat, nehezére esik formálni a hangokat és a legegyszerűbb mondatokat sem képes elismételni, illetve az olvasás is sikertelen.

A kar egyszerűen megbénul, az érintett nem tudja felemelni, mozgatni.

Ha az alábbiak közül tüneteket tapasztal, azonnal mentőt kell hívni, mert a gyors orvosi segítség életet menthet.

Kockázatát növelő tényezők és csökkentésük

A stroke legnagyobb rizikófaktora a magas vérnyomás, de a cukorbetegség, a magas koleszterinszint vagy a szívritmuszavar is közte. Egyes faktorok az életmódon múlnak, ilyen az inaktív, mozgás nélküli élet, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

A stroke kialakulását megelőzni, illetve csökkenteni a rendszeres testmozgással, a zsírszegény, zöldségekben gazdag ételekkel, a dohányzás és alkohol elhagyásával és a stressz minimalizálásával lehet. Emellett fontos a rendszeres háziorvosi vizsgálat és a szűréseken való részvétel is.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: )