Jump to content

Az idegbecsípődés, és megelőzése

2016. 04. 22. 16:00

Gyakorta jelentkező probléma, és sajnos sokakat érint. Megelőzése azonban egyszerű! 

Az idegbecsípődés bármikor, bárkivel megtörténhet, különösebb aktivitás nélkül. A gyakori mozgásszervi panasz egy ideg irritációjára, károsodására utal, így nem szabad félvállról venni.

A kellemetlen tünet mindenkinél más intenzitással jelentkezik, van, aki csak zsibbadást, bizsergést él át, viszont a legtöbb esetben állandósuló tompa és éles fájdalommal jár.

A probléma leggyakrabban nyak illetve hát tájékon jelentkezik, de bukkanjon fel bárhol, az egész testre kisugárzik. Kialakulásának oki közé sorolható a hirtelen rossz mozdulat, de legtöbbször hosszú lappangási idő után jelentkezik. Bármi kiválthatja, ami a nyomással jár az idegre, például ha valaki gyakran ül egy bizonyos pozícióban, keresztbe teszi a lábait vagy éppen rosszul tartja magát. Bizonyos betegségek: gerincsérv, pajzsmirigy problémák, de még a hízás is közrejátszat.

Az idegbecsípődés az ideg nyomás miatt kialakult irritációját, károsodását jeleni, ami az agyon és a gerincoszlopon kívül elhelyezkedő idegeket érinti. A fájdalmas probléma egy kis odafigyeléssel megelőzhető, előfordulása csökkenthető.

Megelőzése a helyes testtartás elsajátításával és sportolással lehetséges, illetve egy kis odafigyeléssel, hogy ne csak a test bizonyos pontjait érje terhelés, hanem az arányosan legyen elosztva.

Ha rendszeresen jelentkezik, érdemes felkeresnie egy szakembert.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: healthcareonline.com)