Jump to content

Népbetegség lett a visszér

2016. 06. 16. 17:39

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság legfrissebb adatai szerint az aktív népesség 35 százalékát, míg a nyugdíjas korúak több mint felét érinti a betegség, amely komoly problémákat okozhat, ám sokan mégsem fordulnak vele orvoshoz.

A krónikus vénás betegség, más néven visszérbetegség ma Magyarországon az egyik leggyakoribb betegség, a nyár közeledtével pedig a panaszok és tünetek egyre csak fokozódnak.

A betegség tipikus tünetei a lábfájdalom, nehézláb-érzés, lábfeszülés, lábikragörcs, ami akár látható elváltozások nélkül is jelentkezhet. A láthatatlan panaszok mellett azonban bizonyos esetekben szembesülhetünk a visszér tüneteivel, a visszértágulattal, bokaödémával, bőrtünetekkel.

Mindezek ellenére sokan még így sem keresik fel háziorvosukat. Egy korábbi, a hazai visszérbetegségre vonatkozó felmérés szerint azonban csak minden ötödik érintett fordul vénás betegség miatt orvoshoz. Elsősorban ez a magyarázata annak, hogy a krónikus vénás betegség, mint az egyik leggyakoribb népbetegség nagyon sok esetben kezeletlen marad.

Rizikófaktorok és a kiváltó okok

A visszérbetegséget számtalan dolog idézheti elő. Az ülő-és állómunka egyaránt illetve a genetika is felelős felbukkanásáért, akárcsak a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások, a túlsúly, a hormonális változások.

A kór kialakulását ezen faktorok likvidálásával lehet megelőzni, ha pedig már megtörtént a baj, az első tünetek észlelésekor orvoshoz kell fordulni!

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: venavascular.com)