Jump to content

A HIV fertőzés még mindig probléma Magyarországon

2016. 06. 30. 09:00

A betegség még mindig szedi áldozatait. Idén júniusig nyolcan haltak meg a fertőzés nyomán kialakuló AIDS-ben.

A HIV (magyarul emberi immunhiány-előidéző vírus), ahogy nevében is benne van egy vírus, amely, az AIDS nevű betegség kórokozója. A retrovírusok közé tartozik, azaz az immunrendszert támadja meg az évek alatt elpusztítva azt, így védtelenné téve a szervezetet más betegségekkel szemben.

A HIV-fertőzöttek száma az elmúlt években sem csökkent, tavaly tizenegyen ember halálát okozta.

Az újszülöttek is érintettek

Hosszú évek óta idén volt az első olyan eset, amikor egy újszülött HIV-fertőzötten született, és így derült ki az anya fertőzöttsége is. "Az ilyen esetekből egy is sok" – fogalmazott Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa keddi sajtótájékoztatóján. A szakember véleménye szerint a HIV-szűrést - lévén nem egy drága eljárás - érdemes lenne beépíteni a terhesgondozáson részt vevők egyéb szűrései közé.

A megfertőződés okai között az intravénás kábítószerhasználat is rajta van a listán, valamint a prostitúció.

Alacsony fertőzöttségi szint

Évente 200-300 emberre becsülhető a megfertőzöttek száma, ami elsőre nem tűnik soknak, de a betegség súlyosságát tekintve, foglalkozni kell vele. Hazánk az alacsonyan fertőzött országok közé tartozik, de a környező országokban, például Ukrajnában és Oroszországban drámai a helyzet.

A szexuális úton is terjedő betegségek közül nem csak a HIV jelent problémát, ugyanis szintén megugrott a vérbajjal és kankóval orvoshoz fordulók száma.

A szakember ezt annak tudta be, hogy nem törődnek a nemi úton terjedő betegségekkel, "elmúlt az AIDS miatti félelmük.”

Magyarországon évente közel 80 000 HIV szűrést végezne, de ez a tízmilliós lakosságszámmal összevetve elenyésző mennyiség. Ráadásként legtöbbjük a kötelező szűréseken vesz csak részt.

Az ESZSZK infektológus szakorvosa szerint több embernek kellene szűrésre járnia, hiszen ha ki is derül, hogy valaki HIV-fertőzött, a rendelkezésre álló gyógyszerekkel megelőzhető az AIDS-stádium kialakulása. "Ma már az AIDS nem halálos betegség, ha valaki időben megtudja magáról, hogy HIV-fertőzött" - mondta a szakember.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)