Jump to content

Szlovákiában még egy Zikaláz fertőzöttet regisztráltak

2016. 07. 06. 09:05

Immáron kettőre nőtt a fertőzöttek száma, ami önmagában nem tűnik soknak, de úgy már árnyaltabb a kép, hogy a vírus kiindulópontja jócskán a tengerentúl.  

A helyi közegészségügyi intézet beszámolt az esetről, nyilatkozatukból kiderült, hogy az érintett külföldön fertőződött meg, de az eset nem jelent közegészségügyi veszélyt.

Eva Grilc a közegészségügyi és járványügyi felügyelő elmondta: minden szükséges intézkedést megtettek a közelgő riói olimpiára induló szlovén sportolók és újságírók egészségének védelme érdekében, és szerinte nem kell számolni zikavírus-fertőzés veszélyével.

Az első Zika-fertőzött

Az első zikavírusos esetet júniusban regisztrálták a szomszédos országban, aki sajtóértesülések szerint egy szlovén röplabdázó, aki csapatával akkor tért haza Brazíliából, ahol a riói olimpiára készült. A szlovén röplabdaszövetség azonban cáfolta ezt a hírt.

Elsődleges veszélyben a terhes nők vannak

A zikavírus elsősorban az állapotos nőkre jelent veszélyt. Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Az elmúlt hónapokban a térségbeli országok közül megjelent a betegség Szlovákiában és Csehországban is. Az Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaiban eddig összesen 700 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)