Jump to content

Csendes gyilkos- a magas vérnyomás

2016. 07. 14. 16:05

Mikor érkezik el az a pont, amikor már nem elég a házi gyógymód és muszáj orvoshoz fordulni?

A magas vérnyomás nem csak hazánkban, hanem világszerte népbetegségnek számít. Noha jellemzően az idősebb korosztály betegségeként tartották számon, napjainkra a fiatalokat is egyaránt érinti, és már a húsz év felettiek közt is előfordulnak magas vérnyomás gyanús esetek.

Tünetek nincsenek, csak intő jelek

A magas vérnyomás betegséget pont azért nehéz időben észrevenni, mert lappang, és szinte alig vannak karakterisztikus tünetei. Jellemző, hogy éveken keresztül nem tűnik fel az érintettnek, hogy hipertóniában szenved, amíg annak intenzitása el nem éri azt a pontot, amikor feltűnik: valami nincs rendben.

A magas vérnyomás „tüneteként” a tarkótáji nyomást, fejfájást és szakadatlan fülzúgást tartják számon, és a szívdobogásérzet is jelzésértékű. Mégis kevesen gyanakodnak rá, pedig ezeken kívül további három dolgot kell figyelni, hogy kiderüljön, szimpla hipochondriáról vagy tényleges betegségről van-e szó.

Sportolást követő, közbeni kellemetlen érzet

Ha idei alapú szívdobogásérzetről és lehangoltságról van szó, ami fejfájást és hasonló tüneteket okozhat, annak a sportolás követően el kell múlnia, legalább egy kis ideig. A másik fontos tényező, hogy a megemelkedett vérnyomásnak az edzés első húsz percében alkalmazkodnia kell az erőkifejtés intenzitásához, aminek a sport befejeztével vissza kell állni a normális értékre. Ha ez nem teljesül, kérdéseket vethet fel.

Horkolás

Nem az alvási pozitúra okozza, hanem a garatizmok ellazulása, és a nyelv pedig hátracsúszása. A horkolás az elszenvedőjének és a hallgatóságnak is kellemetlen, előbbinek azért is, mert a horkolás gyakran okoz magasabb vérnyomást, ugyanis az légzéskimaradással jár. Ennek hatására pedig adrenalin kerül a véráramba, ami megemeli az értékeket. Az alvási apnoe miatt az érintett nem tudja megfelelően kipihenni magát, ami miatt hosszú távon stresszessé válhat, utóbbi pedig szintén növeli a vérnyomás értékét.

Vérnyomásmérés

Az embernek alapvetően megnövekszik a vérnyomása, ha orvosnál jár, ám ha az otthoni nyugodt körülmények között is 140/90 fölé kúszik az érték, akkor az bizony aggodalomra adhat okot.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)