Jump to content

Három millió ember hal meg naponta a légszennyezés miatt

2016. 07. 14. 17:24

A rákos megbetegedésekért a környezetszennyezés ugyanannyira okolható, mint a mint a genetika vagy az egészségtelen életmód.

A WHO friss vizsgálati eredményei szerint világszerte a légszennyezés és a környezeti ártalomból fakadó betegségek számítanak a 4. vezető haláloknak. Ez azt jelenti, naponta köze három millió ember veszti életét emiatt.

Az európai környezetvédelmi ügynökség tanulmánya szerint Magyarországon ez a szám évi tizenhatezerre „mérséklődött”, de még ez is magas. Az érintett emberek átlagosan mintegy tizenegy évet veszítenek az életükből.

Sok megbetegedés, hatékonyabb gyógyítás?

Világszerte hatalmas problémát jelent a környezetszennyezésből fakadó kóros elváltozások kezelése, noha nő a gyógyítás hatékonysága is, ami Magyarországra is igaz. Hazánkban az utolsó tíz évben évente tizenkétezerrel több rákos megbetegedést diagnosztizáltak, a halálozási ráta mégis csökkent körülbelül ezerrel – mondta Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa-

Kásler Miklós szerint éppen ezért lenne fontos nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre.

Amellett, hogy rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra, drasztikusan csökkentenünk kellene a károsanyag-kibocsátást is – emelte ki.

A probléma hazánkban még mindig a veszélyes anyag, és műanyagégetés, amivel a légkörbe került káros anyagok száma drasztikusan megnövekszik. Mindemellett az autók kipufogógáza sem egészséges. Az orvos szerint a legnagyobb autóforgalomban ne biciklizzünk, vagy ne sétáljunk, figyeljünk oda, mit eszünk, és ne fogyasszunk túlzottan sok alkoholt és különösen ne tömény italt.

A rák kialakulásában mindig sok tényező együttes hatása játszik szerepet, a környezeti tényezők mellett a genetika is fontos komponens – mondta el az onkológiai intézet vezetője.

Ha valaki például dohányzik és alkoholista, akkor a szájüregi rákok kockázata nála ötvenszeresére nő.

Bár Magyarország sajnos élen jár a rákos megbetegedések számában, jó hír, hogy egyre kevesebben vesztik el az életüket miatta.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com Forrás: szeniormagazin.hu/hirado.hu)