Jump to content

Három év múlva gyógyszer nélkül is eltűnik a Zika-láz

2016. 07. 19. 09:00

A Science című tudományos folyóiratban olvasható tanulmány szerint nem kell világjárványtól tartani, sőt néhány éven belül elül magától a kór.

A londoni Imperial College kutatóinak előrejelzése szerint a zikajárvány nem lesz olyan pusztító, mint az ebola, sőt három éven belül Latin-Amerikában teljes mértékben eltűnik, még abban az esetben is, ha nincs közvetlen beavatkozás.

A kutatást vezető Neil Fergusson professzor és csoportja összegyűjtötte a zikavírus latin-amerikai terjedésének összes létező anyagát és az információkat, valamint más hasonló vírusokról - mint a dengue – és a meglévő adatokat felhasználva matematikai modellt készített, hogy a jelenlegi járvány terjedésének és a jövőbeni járványhullámokat modellezni tudják.

A tömeges immunitás jelensége

A mostani nagy mértéket öltött járvány az előjelzések szerint magától elmúlik az úgynevezett tömeges immunitás jelensége miatt. Mivel az immunrendszernek - a vírust megölő antitesteknek - köszönhetően a zika képtelen megfertőzni kétszer ugyanazt az embert, a járvány egy olyan szakaszba jut, amikor nagyon kevés ember lesz már kitéve a fertőzésveszélynek - tette hozzá a professzor.

A modell alapján egy nagyméretű járvány nem fog újrakezdődni legalább tíz éven belül, amikor a lakosságban megjelenik az újabb nemzedék, amelynek nincs immunitása a vírussal szemben.

A zikavírust az Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti. A kutatócsoport arra figyelmeztetett, hogy a járvány lelassítására tett bármely erőfeszítés csak meghosszabbítja azt. A lassabb továbbadás az emberek között azt jelenti, hogy a lakosság később fogja elérni a tömeges immunitás szintjét, ami a járvány megállításához szükséges. Ez azt is jelentheti, hogy rövidülhet a két járvány közötti időszak, amelyet egy évtizedre becsülnek - hívta fel a figyelmet a professzor.

Ha előrejelzés pontos, akkor a jövő év végére, esetleg korábban jelentősen csökkenhet az esetek száma. Ez azt is jelenti, hogy mire a vakcinák készen állnak a klinikai próbákra, nem lesz elég zikalázas eset ahhoz, hogy megvizsgálják, hatásos-e az oltóanyag - tette hozzá.

 

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com Forrás: szeniormagazin.hu/MTI)