Jump to content

Jönnek mennek, megbetegítenek- minden amit a frontokról tudni kell

2016. 07. 22. 09:00

Nyáron mutatja igazán szeszélyes arcát az időjárás, amikor a hirtelen harminc fokos hőmérséklet másnapra tízet csökken. Ez nem csak komfortérzetünket, hanem szervezetünket is megviseli.

A gyorsan váltakozó frontok nagy megterhelést jelenteken, főként az idősebb szervezetre. A frontérzékenységet befolyásolja a személy reakciókészsége, neme, súlya, egészségi állapota. Tény, hogy a reumás betegek egy része előre megérzi, ha időjárás-változás esedékes. De miért jellemzőbb a meleg front bekövetkeztével a migrén és a szívpanasz, míg a hidegbetörésnél a levertség és a görcsösség? A háttérben a hőmérsékletingadozás okozta szervi változások állnak.

Hőség és meleg

A meleg front egyszerűen kiszorítja a hűvösebb levegőt, ami az arra érzékenyek szervezetét nagy mértékben befolyásolja. A meleg front migrénes fejfájással, fáradtsággal, levertséggel, szétszórtsággal, aluszékonysággal érkezik és a kardiovaszkuláris tünetek, azaz a szívpanaszok is gyakoribb válnak, és az infarktus kockázata is fokozódik. A meleg front hatására a simaizom-görcsön alapuló fájdalmak fokozódnak, ezért az arra érzékenyek fájdalomcsillapítóval, magnéziummal készülhetnek a forróságra.

Hirtelen lehűlés

Nem ritka jelenség, elég csak az elmúlt hónapokra gondolni, amikor egyik napról a másikra tíz, tizenöt fokot csökkent a levegő hőmérséklete. A hirtelen lehűlés hatására a vérnyomás megemelkedik, ami az idősebb betegeknél szintén fokozhatja az infarktus kockázatát és megnöveli a különböző ritmuszavarok felbukkanását.

Szél

A szeles idő is hat ránk, de nem mindegy merről fúj! Megfigyelések szerint a keleti szél fáradékonyságot, levertséget okoz, míg a trópusi szél hatására a szorongások erősödnek. A levegőben keringő por és szennyező anyagok légzőszervi panaszokat, köhögést, de kötőhártya-gyulladást is kiválthatnak.

Mennydörgés

Vihar. Nem csak a lelket, de a testet is felkorbácsolja. A zuhé előtt a reumás tünetek, ízületi fájdalmak felerősödnek, és a mozgás is nehezebbé válik, nem beszélve a fokozódó migrénes fájásról. A villámlással tarkított égszakadás melléktünete az ekcéma, és az emésztési zavar.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: staticflickr.com Forrás: szeniormagazin.hu)