Jump to content

Macskát tart? Ismeri a macskakarmolási betegséget?

2016. 07. 25. 12:30

Az azonos orvosi elnevezésű betegséget a bársonytalpúk okozzák, aminek következtében a sérülés helyén bőrkiemelkedéssel a nyirokcsomó megnagyobbodásával jár.

A macskakarmolási betegség elsősorban az állatbarátokat érinti, de azok is megtapasztalhatják a kellemetlen kórt, aki egy kóbor állattal érintkezve, esetleg karmolást szereztek tőle.

Az érintett a karmolás után 3-10 nappal a sérülés helyén bőrelváltozást észlelnek, ami 2-6 mm átmérőjű, pörkkel fedett bőrkiemelkedés. További két héten belül helyi nyirokcsomó megnagyobbodás alakul ki, melyek a kezdetben tömöttek, majd váladékoznak. A betegek 32-60 százaléka belázasodik, amit általában rossz közérzetet, ritkábban fejfájás, étvágytalanság követ. A betegeknél elenyésző számban szemtünetek, 2 százalékuknál agyi tünetek jelentkezhetnek.

A betegség kezelésére antibiotikummal történik és szükség esetén helyi melegítést fájdalomcsillapítókat alkalmaznak, bizonyos esetekben pedig a nyirokcsomó váladékának leszívására is sor kerülhet. A betegség 2-5 hónap alatt gyógyul, általában maradvány tünetek nélkül.

A betegség terjedésének megakadályozása szempontjából a legfontosabb a megelőzés, a megfelelő higiéné betartása. Fertőzött területen heti egy alkalommal adott antibiotikum hatékony lehet.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: petfinder.com