Jump to content

Gaucher-kór

2016. 10. 19. 16:05

A ritka betegségek közti lajstrom előkelő helyén található a Gaucher-kór, ami közel nyolcezer embert érint hazánkban. Az örökletes kór tüneteit kevesen ismerik fel.

Krónikus fáradtság, végtagfájdalom, bélpanaszok, orrvérzés, ínyvérzés. Tünetek amelyek egyenkénti tartós fennállása is elég ok, hogy az ember felkeresse orvosát, nemhogy együttes felbukkanásuk után. Sokan valóságos kanosszajárást tudnak maguk mögött orvosról orvosra, mígnem kiderül mi a probléma.

Gaucher-kór

A ritka elváltozás egy öröklődő anyagcsere-betegség, amit az elöregedett sejtek lebontásában közreműködő enzim hiánya okoz. Ennek következtében zsírszerű anyagok halmozódnak fel a szervezetben, többnyire a lépben, a májban, a csontokban. A felhalmozódás miatt megnagyobbodott lép, májkárosodás, véralvadási zavarok, csontszövetpusztulás, maradandó mozgáskárosodás, csontfájdalom, csontritkulás, csontkrízis alakulhat ki, ha a beteg nem kap kezelést.

Az általános tünetek mellett a csontok törékenysége és a tartós, szaggató csontfájdalom is jelentkezik, ami órákig, napokig is eltart. A betegség életkortól függetlenül felbukkanhat, gyermekkortól az időskorig.

Szerencsére kezelhető a betegség, bizonyos terápiákkal pedig panaszmentes élet élhető.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: wikimedia.org)