Jump to content

A vérszegénység leggyakoribb oka

2016. 10. 20. 16:50

A vérszegénység egyre több embert érint hazánkban, aminek egyik leggyakoribb kiváltó oka pillanatok alatt elkerülhető volna.

No ha nem is pillanatok alatt, de egy kis odafigyeléssel mindenképp orvosolható. A vérszegénység azt az állapotot jelöli, amikor a szervezetben kevés a vörösvérsejt, és alacsony a hemoglobinszint, ami miatt az oxigén és tápanyagszállítás akadozik a sejtekhez.

Ennek egyik gyakori kiváltó oka a B12-vitamin hiánya. Az enzimszerepű vitamin a vörösvérsejt-képzésben vesz részt, így ha nincs elegendő belőle a szervezetben, akkor a vérszegénység felbukkanhat. A vitamint az állati eredetű húsok tartalmazzák, a B12 pedig a májban raktározódik el, emiatt a „kiürült készletek” is csak évek elteltével okoznak problémát.

A vérszegénység tünetei: fáradékonyság, sápadtság, nyálkahártya-elváltozások, gyomor és bélrendszeri zavarok (fogyás, hasmenés) egyes esetekben pedig végtagi zsibbadás, egyensúlyzavar, agyi működési rendellenességek lépnek fel.

A B12-vitaminhiány okozta vérszegénység több dologra vezethető vissza. Lehet örökletes eredetű autoimmun betegség, bélproblémák okozta kórok pl.: Chron-betegség, felszívódási zavarok, férgesség, túlzott vegetáriánus étrend is a hátterében.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)