Jump to content

Amit az influenza szövődményéről tudni kell

2016. 10. 28. 19:35

Az influenzajárvány idején a megelőzés és a védőoltás beadatása mellett, alig hallani olyan hírekkel melyek a betegség szövődményeivel foglalkozik. Persze a megelőzés mindig fontos, de a másik végletről sem szabad megfeledkezni.

Az influenza klasszikus tünetei közé láz, izom-és ízületi fájdalom, a rossz közérzet, gyengeség, levertség tartozik. A náthával és megfázással ellentétben a láz pillanatok alatt magasra szökik, és gyötrő fej és végtagfájdalom kíséretében mutatkozik.

Megelőzésére védőoltás létezik, kezelése pedig nem sokban tér el a megfázásos megbetegedésétől: ágynyugalom, lázcsillapítás, sok-sok C-vitamin és bő folyadékbevitel. Egyes esetekben viszont az általános gyógymódok nem segítenek, ilyenkor speciális készítménnyel történik a kezelés. Antibiotikum szedése nem javallott influenzás megbetegedés esetén, mert a szervezet természetes védőpajzsa így nincs megfelelően igénybe véve és nem termel megfelelő ellenanyagot, mely a következő járványidőszakban egészségesen tartaná a szervezetet.

Az influenza szövődményei a nem megfelelő kezelés miatt alakulnak ki. A felnőtteknél: bakteriális tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut fellángolása, agyi keringészavar, szívinfarktus, toxikus sokk tünetegyüttes, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség) egyensúlyának felborulása, és kialakulhat még néhány ritkább, de szintén életveszélyes betegség is.

Szövődmények a gyermekeknél: gennyes középfülgyulladás, asztma fellángolása, lázgörcs, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizomgyulladás. A krónikus betegek influenzás megbetegedésekor az alapbetegség állapota romolhat.

Súlyos és ijesztő szövődmény lehet a két és tizenhat év közötti gyerekeket érintő Reye-szindróma, amely néhány nap múlva jelentkező émelygéssel, hányingerrel jár, majd lecsökken a vércukorszint, és neurológiai tünetek, görcsök és kóma is kialakulhat. A betegség összefüggésbe hozható az acetilszalicilsavval, ezért ennek adása gyerekeknél már nem ajánlott, így a betegség is jelentősen visszaszorult.

Az influenzavírus kaput nyit a légutakat megbetegítő bakteriális kórokozók előtt, ezért fontos, hogy az influenza tüneteinek első jelentkezésekor vegyük komolyan a betegséget, és pihenjük ki!További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;otvenentul.hu | Kép:permissiontotalk.org)