Jump to content

Elérkezett az USB-s HIV teszt ideje

2016. 11. 14. 09:05

HIV-fertőzöttek egyetlen csepp véréből, szűk félóra alatt megmondja a pillanatnyi vírusszámot egy új mini teszt. Az USB-vel számítógépre köthető készülék a vírusos vér vezetőképességét méri.

 

Egyszerű és rendkívül gyorsan dolgozó HIV-tesztet fejlesztettek ki brit kutatók. Az USB csatlakozóval ellátott, pendrive méretű eszköz nem a vírus jelenlétét árulja el, azt mutatja meg, hogy a fertőzöttek vérében mennyi vírus található. Az Imperial College London eszköze egy csepp vérből dolgozik, és már félórán belül eredményt produkál. A HIV vírus megváltoztatja a vér kémhatását, a teszt chipje ezt elektromos jellé alakítja, amit a számítógép értelmez.

A kutatók 990 vérmintát elemeztek vele, a szerkezet 95 százalékos pontossággal dolgozott, és átlagosan 20 perc alatt végzett a feladattal.

A jelenleg elterjedt módszerekhez hagyományos vérvételre és laborvizsgálatra van szükség, ami legkevesebb három napba telik. Erre a szegény országokban nem igazán nyílik lehetőség, ezért sok beteg nem ismeri a pontos állapotát.

A korszerű gyógyszerekkel drasztikusan, szinte nullára lehet csökkenteni a vírusszámot, de ha a vírus alkalmazkodik ezekhez, újból sokasodni kezd.

A világ ma közel 37 millió ember él HIV fertőzéssel, többségük fejlődő országokban – csak Fekete-Afrikában 25 millióra becslik a betegek számát.

A felmérések szerint sokan nem is tudnak róla, hogy megkapták a vírust, akiket viszont már kezelnek, folyamatosan ellenőrizni is kell, hogy az orvosok lássák, mennyire hatékony a terápia.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: Imperial College London)