Jump to content

Minden, amit a demenciáról tudni kell

2016. 11. 16. 09:05

Ma Magyarországon közel kétszázezer embert érint a demencia, a WHO pedig népbetegségnek nyilvánította. De mit tehetünk ellene, és mik a jelei?

A demenciát sokan tévesen az elbutulással veszik egy kalap alá, pedig előbbi nem csak a memória hanyatlását, hanem a kognitív képességek csökkenését és a magasabb rendű idegműködések sokkal szélesebb körének megváltozását is eredményezi. A betegség kevés öröklési hajlandóságot mutat, és hosszú éveken át tünetmentes marad.

A demencia akár már a negyvenes években kialakulhat, de inkább később valószínű, az esélye a kor előrehaladásával nő. 65 éves korban minden tizedik, 90 évesen minden harmadik embert érint. De ezt nem szabad összekeverni az öregedéssel járó feledékenységgel és a szellemi frissesség csökkenésével.

A demencia sokkal intenzívebb formában jelentkezik, mint az időskori elbutulás, feledékenység. Markáns különbség a kettő közt, hogy a demenciánál az érintettnél olyan tünetek is felbukkannak, mint az eltévedés, az elkóborlás, vagy amikor a beteg mindig keres valamit. Gyakori jelenség az is, hogy nem jól használja illetve nem találja a szavakat.

A demenciával diagnosztizált személy, egy darabig otthon is kezelhető, ám az éjjel-nappali felügyelet nehézkesen megoldható, pedig az éjszakai a legfontosabb, mert a tájékozatlan periódusok ugyanis éjszaka jöhetnek. Manapság a bentlakásos gondozóotthonok nyolcvan százalékában demenciában szenvedő idősek élnek.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)