Jump to content

Allergiás vagy? A pulzusod elárulja!

2017. 01. 03. 09:05

A pulzusszám nem csak a szervezetünk általános egészségügyi állapotáról szolgál hasznos információval, hanem különböző allergiákat is felismerhetünk segítségével.

Szívverésünk intenzitása, dobbanásának száma és rendszeressége több mindent jelez, mint csupán annyit, hogy életben vagyunk. Számos tanulmány született ugyanis a pulzus megfigyeléséről, amelyek egytől egyik arról számoltak be, hogy kitapintásával számos ételallergia, betegség felismerhetővé válik.

Főként az ételallergia felismerését segíti elő. Ha gyanakszunk egy-egy alapanyagra, gyümölcsre vagy zöldségre, és inkább elkerülnénk az orvost, figyeljünk szívünk dobbanását, az adott étel elfogyasztását követően. A következőképp derülhet fény az allergiára: mérjük meg nyugalmi állapotban a pulzust, majd mérjük meg közvetlenül az adott étel, ital elfogyasztása után, amiről azt feltételezzük, hogy allergiás reakciót válthat ki. Ha a pulzus észrevehetően megemelkedik, akkor elképzelhető, hogy valóban allergiásak vagyunk az ételre.

A pulzus az allergia felismerésén kívül számos információval szolgál. Mennyiségével és mélységével az anyagcsere milyenségéről, a vérkeringésről, vérnyomásról kaphatunk tájékoztatást. Nyugalmi állapotban a pulzus 70-72. A 60-nál alacsonyabb és a 80-nál magasabb érték már jelzésértékű. 

A 60-nál alacsonyabb pulzus alacsony vérnyomásra, gyenge pajzsmirigy működésre utalhat, illetve legyengült immunrendszerre. A 80-nál magasabb túlzott anyagcsere-működést jelez, illetve gyulladásra, betegségekre, lázra utalhat, és savtúltengésre, stresszre, idegességre is.

Bizonyos betegségek felismerhetők a pulzus különböző helyein és mélységein történő kitapintásával. Ha a felszínhez közelebb erősebb a pulzus, akkor heveny folyamatot jelez (influenza, gyulladás, láz), viszont ha a szokottnál mélyebben kell keresni, akkor a betegség idült (vérszegénység, energiahiány).

Érdemes néha megmérni, hiszen a kitapintás sokat elárul a szervezet jelen helyzetéről. Noha nem szabad elfelejteni, hogy a szívverés ideális értéke koronként eltérő, illetve az életmód is befolyásolja. Míg 17-29 kor között a nőknél 110/71, férfiaknál 121/73, addig 50 fölött nőknél a 130/81, férfiaknál a 133/85 is ideálisnak számít.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)