Jump to content

Mi állhat a lábdagadás hátterében?

2017. 01. 18. 09:05

Egy hosszú nap végén bizony előfordulhat, hogy feszít a zokni, és a cipő sem kényelmes, mert lábunk annyira megdagadt. De mikor kell orvoshoz fordulni, és mikor lehet elég a házi kezelése?

A legtöbb betegségnek apró előjelei vannak, amiket általában semmiségnek tulajdonítunk, s vannak olyan tünetek, amiket kissé túlmisztifikálva máris végrendeletért nyúlunk. A lábdagadás mindkét kategóriában megállja a helyét, mert komoly betegség jele is lehet, a mindennapi, általános megterhelés mellett.

Fáj, nehéz, bedagadt

A láb ödémásodása során a folyadék felgyülemlik, ami miatt a láb nagyobbnak, puffadtabbnak tűnik, mint általában. Érintheti mindkét lábat vagy csak az egyiket. Ha csak az egyik láb dagad rendszeresen, annak hátterében a láb valamilyen sérülése állhat. Viszont, ha mindkét lábat érinti, annak több oka is lehet.

Májbetegség

A láb bedagadásához az úgynevezett májcirrózis is hozzájárulhat. A betegség során a máj felülete hegesedik, ami a vese működését is befolyásolja, így a felesleges folyadék felgyülemlik a lábakban. Az ödéma rosszabbodik, ha hosszas órákon keresztül ülünk vagy állunk. Májcirrózisra utalhat még a lábdagadás mellett az étvágytalanság, a fáradékonyság, a bőr besárgulása.

Vesebetegség

Ha a vese nem tudja megfelelően ellátni feladatát, egy idő után a felgyülemlett folyadék a szövetekben és többek közt a lábban okozhat dagadást. A betegség sokáig tünetmentes, de ha a gyakori láb ödémásodáshoz letargia, gyengeségérzet, a kifulladás és a szívritmuszavar társul, érdemes orvoshoz fordulni.

Hormonok

A hormonális változások is állhatnak a megduzzadt lábak hátterében. A terhes kismamák esetében az egyik leggyakoribb panasz, mert olyankor a szervezet több folyadékot tart vissza, mint általában. De a menstruáció előtt is jellemző lehet, szintén a szervezet vízvisszatartása miatt.

A hormonális problémák okozta ödémák nem csak a lábon jelentkezhetnek, hanem a kezeken, és akár az arcon is.

Szívelégtelenség

A betegség alatt a szív nem megfelelő működését érti a szakzsargon, és nem tud elég oxigéndúst vért pumpálni a szervekhez. A szív rossz működése a test minden pontját érinti, így a vesét is. Ha az nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, azaz a felesleges folyadékot távoztatni a szervezetből, akkor lábdagadás és a hasi terület is ödémás lehet. A szívelégtelenség tünetei közé a gyengeség, romló erőnlét, légszomj, fáradékonyság, mellkasi fájdalom.

A komoly betegségeken túl a gyógyszerek és az életmód milyensége is állhat a lábdagadás hátterében. Például a sok ülés, vagy állás is okozhatja, és a tengerszint feletti magasság is hozzájárulhat a láb ödémásodásához.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)