Jump to content

A cukorbetegség okozta vitaminhiányok

2017. 02. 01. 17:05

A cukorbetegség a szervezet számos pontjára kihat, többek közt hiánybetegségeket és súlyos vitaminhiányt is okozhat. A vérben felhalmozódó glükóz számos tápanyag, vitamin felszívódását gátolja meg. Tudod, melyek ezek?

A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) olyan állapot, amely kezelés nélkül magas vércukorszinttel jár. A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin teljes, vagy részleges hiánya, illetve az elégtelen inzulinhatás. A cukorbaj okozta tünetek számos szerv működését károsíthatják.

Ma Magyarországon minden negyedik embert veszélyeztet a cukorbetegség. Évente 7514 ember hal meg a betegséggel kapcsolatos okok miatt és 2500 amputációt végeznek a cukorbetegség következtében.

A 2-es típusú cukorbetegség leggyakrabban 40 éves kor felett jelentkezik, de a helytelen életmód miatt, ma már egyre több fiatalt is érint. A legtöbb cukorbeteg ettől a típustól szenved. Egészséges életmóddal ez az állapot elkerülhető, vagy kialakulása késleltethető.

Cukorbetegség és vitaminhiány

A vérben felhalmozódó glükóz számos tápanyag felszívódását gátolja meg, a vitaminhiány pedig számos betegség és kellemetlen tünet kiválója lehet. Leggyakrabban a C-vitaminhiány jelentkezik a cukorbetegeknél.

C-vitamin

A magas vércukorszint gátolja a C-vitamin sejtekbe jutását, ami a leggyakrabban előforduló jelenség az érintettek körében. A C-vitaminhiány az immunrendszer gyengeségéhez és a szabad gyökök sejtkárosító hatásának fokozódásához vezet.

D-vitamin

Főként a II-es típusú cukorbetegek érintettek. A vitaminhiány gátolja az inzulinkiválasztás, így a megfelelő glükózanyagcserét is.

A cukorbetegség két fajtája

A lassan népbetegséggé váló cukorbetegségnek két fajtája van. Az I-es típusú a tudomány jelen állása szerint nem gyógyítható, ám együtt lehet élni vele. Ennél a betegségnél az inzulintermelés fokozatosan csökken, majd teljesen leáll, így állandó pótlásra szorul, amit inzulininjekcióval tesznek lehetővé. Főként a fiatalokat érinti ez a betegség.

A II-es típusú cukorbetegség inkább idős korban alakul ki, és a cukorbetegek többsége érintett a II-es típusban. Lassan fejlődik ki, és bizonyos módszerek, étrend betartásával csökkenteni, lassítani lehet az előrehaladását.

A cukorbetegség féken és kézben tartásához a gyógyszerek rendszeres használta nem elég, nagyon fontos az előírt diéta követése. A cukorbetege számára kifejlesztett étrend meghatározza a szénhidrátbevitelt, ami kulcsfontosságú a szervezet egyensúlyához, ahogy a többi tápanyag pontos mennyisége is.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, staticflickr.com,)