Jump to content

Honnan ered a rák neve?

2017. 02. 04. 09:05

A világ legtöbb nyelvében a daganatos betegségek köznapi elnevezése valahogyan kapcsolódik az ízeltlábúak ismert altörzsének nevéhez. Ami egyáltalán nem véletlen.

 

A világ első ismert rákos esetét időszámításunk előtt 2500 körül Imhotep fáraó orvosa diagnosztizálta, aki feljegyzéseiben egy mellben megjelenő, kidomborodó csomóról tett említést. Elnevezést azonban csak két évezreddel később, i. e. 400 körül kapott a betegség, amikor minden idők talán leghíresebb orvosa, Hippokratész karkinosz néven kezdte emlegetni a tumorokat, ami a rákok (az állatok) görög neve.

Az orvostudomány megalapítójának tartott tudós valószínűleg azért használta ezt a szót a rosszindulatú daganatokra, mert azok kinézete a környező, megduzzadt erekkel együtt egy magát a homokba ásó, lábait szétterpesztő rákra emlékeztette. Utólag azonban más elméletek is születtek arról, hogy miért éppen a rák szót alkalmazta Hippokratész. Egyesek úgy vélték, hogy a tumorok keménysége az ízeltlábúak kemény kültakarójára emlékeztette az orvost, mások szerint pedig azért lett rák a rák, mert az állatok csípése és rosszindulatú daganatok fájdalmassága hasonlóan kellemetlen érzés.

A rák ugyanakkor a görög mitológiában is fontos szerepet játszott, így ez is indokolhatta Hippokratész választását. A Rák csillagkép azért kapta a nevét, mert amikor Héraklész a lernéi víziszörny, a Hüdra ellen harcolt, a kilencfejű lényt egy hatalmas rák is segítette, amely megcsípte a hős lábát a küzdelem közben. A rákot Héraklész unokaöccse, Ioalosz győzte le, majd ketten közös erővel megölték a Hüdrát is. A két lény pedig a monda szerint halála után felkerült az égboltra, két új csillagképet (az Északi Vízikígyó vagy Hydra, és a Rák) hozva létre.

Bármi is volt Hippokratész indoka a szó használatára, logikáját idővel más nyelvek is átvették. A szót ismereteink szerint először 350 évvel később, időszámításunk szerint 47-ben fordították le, amikor Aulus Cornelius Celsus római orvos a görög karkinosz szó helyett annak latin megfelelőjét, a cancert kezdte használni, ami ezen a nyelven is az ízeltlábúak egyik csoportjának neve volt. A magyar rák szó szláv eredetű, és a rak, illetve ennek változatai szintén több szláv nyelvben is egyszerre jelentenek állat- és betegségnevet.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)